Lassuló inflációt és javuló egyensúlyt vár a GKI

Vágólapra másolva!
Az infláció túljutott a csúcsponton, megkezdődött a jegybanki alapkamat csökkentése, és idén jelentősen javul a külső és a belső pénzügyi egyensúly, a reálkeresetek az év egészében 4,5 százalékkal csökkennek, de az utolsó negyedévben már stagnálnak. Olvasható mindez a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A GKI kutatói szerint az infláció csak átmenetileg gyorsult fel, már túl van a csúcsponton, és szeptembertől - a tavaly őszi nagy áremelési hullám bázisba kerülésével - erőteljesen mérséklődik majd. Éves átlagban 7 százalékos, de az év végén már csak 4,5-5 százalékos áremelkedés várható.

A bruttó keresetek a tervezettnél gyorsabban, 7,5 százalékkal emelkednek. Az üzleti szféra bérnövekedése 8,5 százalék körüli, vagyis az Országos Egyeztető Tanácsban született megállapodás felső határánál is gyorsabb lesz. Az ősz során azonban az első négyhavi 10 százalékos ütemhez képest lassulás várható, mivel a fehéredés által generált béremelkedés már tavaly megkezdődött.

A költségvetési szektor bérdinamikája a második félévben megvalósuló mintegy 8 százalékos béremelés nyomán 6 százalék körül valószínű. Bár, a bruttó és a nettó keresetek közötti, az első negyedévben mintegy 6 százalékos olló az év során jelentősen mérséklődik majd, de így is a tervezettnél némileg erőteljesebb, 4,5 százalék körüli reálbércsökkenés várható.

A reálbérek mérséklődése a tervezettnél lényegesen szerényebb lesz a közszférában, magasabb viszont az üzleti szektorban. Szeptembertől kezdve a reálbérek már nem lesznek kisebbek az egy évvel korábbi szintnél.

A munkaügyi kapcsolatok rendezettségének megkövetelése, a minimálbér duplája utáni járulékfizetés bevezetése, az ellenőrzések fokozása és az egészségügyi ellátás ténylegesen befizetett járulékhoz kötése nyomán szerény, de egyértelmű "fehéredés" indult meg a foglalkoztatásban.

Júniusban megkezdődött a 2006 októberétől 8 százalékos jegybanki alapkamat csökkentése. Nyáron szerény, ősszel - az infláció esésével párhuzamosan - jelentősebb kamatcsökkentés várható, az alapkamat az év végére 6,5 százalék körül lehet. A forint tartósan erős, éves átlagban 250 forint/euró árfolyam valószínű.

A GKI kutatói úgy vélik, a gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest lassul, de jóval felette lesz a tervezettnek. Az ipari termelés 9 százalék körüli mértékben emelkedik. Ez szinte kizárólag az exportnak köszönhető, a belföldi értékesítés szinte stagnál. Az ipar belföldi értékesítése a beruházási és tovább-felhasználásra kerülő javak esetében kissé bővül, más árucsoportokban mérséklődik. Az építőipar teljesítménye a tavalyi csökkenés és az I. negyedévi szerény növekedés után áprilisban visszaesett, az év egészében 3 százalékos bővülés várható.

A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 2,5 százalékkal, az első négy hónapban 0,4 százalékkal maradt el a tavalyitól. Az élelmiszerek és más termékek forgalma egyaránt kisebb lett, csak a gyógyszerek és az üzemanyag forgalma emelkedett. Ez utóbbiban az illegális import visszaszorulása is szerepet játszhatott.

Az előrejelzés szerint az export 18, az import 15 százalékkal bővül. Az áruforgalom hiánya az első négy hónapban a tavalyi 0,9 milliárd euróról 0,5 milliárd euróra csökkent, s az év egészében is mintegy fele lesz a 2006. évinek. Ezzel a magyar gazdaság teljes -szolgáltatásokat is tartalmazó - külkereskedelmi mérlege egyensúlyba kerül.

A folyó fizetési mérleg hiánya azonban - főleg a külföldi cégek jelentős profitrealizálása miatt - 4,5 milliárd euró körüli lesz. Mivel a nettó EU-támogatások az áthúzódó projektek miatt kb. 1,5 milliárd eurót fognak kitenni, a külső finanszírozási igény 3 milliárd euróra, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá mérséklődik. Az idei első negyedévben ez a csökkenés - a tavalyi. első negyedévi 1,3 milliárdról 1 milliárd euróra - már jól érzékelhető volt.