Moszkva: Változott a magyar gáz-álláspont

2007.04.23. 13:08

Magyarország hátraarcot hajtott végre a gázvezeték-dilemmában, elállva attól, hogy az orosz Gazprom által kezdeményezett Kék Áramlat-2 tervezetet támogassa az EU által tervezett Nabucco vezetékkel szemben - írta egy orosz liberális lap. Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága pedig általános vitára alkalmasnak találta a hétfői ülésén a földgázellátásról szóló törvény módosító javaslatát.

A magyar álláspont változása véget vethet a Kék Áramlat-2 elképzelésnek, de egyben halványíthatja a szibériai olajmezőkhöz való magyar hozzáférés perspektíváját is, latolgatta a Gazeta hétfői kommentárjában. A lap Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a múlt héten Londonban tett megjegyzéseiből következtetett a magyar gáz-álláspont megváltozására.

Gyurcsánynak az Oroszországtól való energiafüggés mérséklésére tett londoni utalásait a "szakértői közösség" úgy értelmezte, hogy Budapest a Kék Áramlat-2 támogatásától a Nabucco felé fordul. A Gazeta felidézte a Gazprom és a Mol tavaly nyári megállapodását: közös vállalatot hoztak létre a Kék Áramlat-2 és egy hozzá kapcsolódó, tízmilliárd köbméteres kapacitású magyarországi gáztározó megvalósíthatóságának felmérésére.

Ezután a Molnak, amely 2002-ben jutott hozzá első olajkitermelési lehetőségéhez Oroszországban egy nyugat-szibériai vegyes vállalat keretében, sikerült újabb kutatási-bányászati koncessziókat szereznie a múlt év második felében, nem zárva ki, hogy ezt a sikert a magyar cég az orosz állami ellenőrzésű monopóliumhoz fűződő barátságának köszönhette.

Mindamellett a Gazprommal való szoros együttműködéssel a magyar kormány éles bírálatokat váltott ki nemcsak a hazai ellenzékből, hanem az európai partnerekből is. Budapestet az EU energiapolitikai egységtörekvéseivel való szembenállással és az orosz érdekeket előmozdító lobbizással vádolták meg.

A jelek szerint az európai és amerikai diplomaták élénken hangoztatott aggodalmai megtették a hatásukat Magyarországra - vélte a Gazeta -, idézve Göncz Kinga külügyminiszternek azt a nyilatkozatát, amelyben tagadta, hogy Budapestre nyomás nehezedne a vezetékdilemmában, de prioritásnak nevezte a Nabuccót.

"Magyarország hátraarcot hajtott végre az EU felé, elfordulva a szibériai lelőhelyekhez való hozzáférés kilátásától" - összegezte a moszkvai lap.

Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága 14 igen és nyolc tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a hétfői ülésén a földgázellátásról szóló törvény módosító javaslatát. Zarándy Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) osztályvezetője elmondta, hogy a törvénymódosításra az Európai Unió új irányelvével való harmonizáció miatt van szükség.

A törvénymódosítás feltétele annak, hogy Magyarországon menjen keresztül nemzetközi gázvezeték. Az új uniós direktíva szerint a vezetékhez való hozzáférést nem nemzeti szinten, hanem együttesen biztosítják majd az "egyablakos kiszolgálású" rendszerben, az ezzel kapcsolatos kedvezményeket Brüsszelnek jóvá kell hagynia - mondta a GKM osztályvezetője.

A törvénymódosító javaslat lényege az, hogy a Nabucco vezeték építésére és üzemeltetésére öt ország gáztársaságainak közös vállalkozása, a Nabucco International meghatározott ideig egyben értékesíthesse majd a gázvezeték-kapacitásokat a török-iráni vagy török-grúz határtól az ausztriai Baumgartenig.

A törvénymódosító javaslatot Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter nyújtotta be, és elfogadása sürgősségi eljárásban történik. A törvénymódosító javaslat indoklása szerint Magyarországnak elemi érdeke, hogy a vezeték rajta haladjon keresztül. Ez jelentős mértékben növeli az ország földgázzal történő biztonságos ellátását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK