Továbbra sem kérnek lengyel húst az oroszok

2007.04.23. 7:26

Nem ért el áttörést az Európai Unió Oroszország lengyel húsimport tilalma ügyében hétvégi ciprusi tárgyalásain. Az Oroszországgal folytatott kétnapos egyezkedés után Markosz Kiprianu uniós fogyasztóvédelmi biztos elmondta: a felek képtelenek voltak túllépni a vitás kérdések meghatározásán, és elkötelezni magukat a tárgyalások folytatására.

Kiprianu szerint az orosz fél felelős a kudarcért, Moszkva szerint viszont a vitatott kérdésekben már mostanra többet kellett volna tenni.

Uniós tisztviselők azt remélték, hogy a lengyel-orosz húsvita lezárásával a május 18-i csúcstalálkozón már zöld utat adhatnak az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdésének. Ez a lehetőség most nem tűnik reálisnak, uniós diplomaták szerint.

Pénteken Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos kijelentette, hogy a bizalom mértéke az EU és Oroszország között 1991 óta a legalacsonyabb szintet érte el.

Az Európai Bizottság a múlt szerdán újabb levélben tisztázott "minden olyan kérdést", amelyet Oroszország fölvetett a lengyel húsimport biztonságával kapcsolatban. A bizottság egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint a levélben a Lengyelországban folytatott legutóbbi közös - uniós, orosz és lengyel állatorvosok - vizsgálatainak eredményire hivatkozva igyekeztek eloszlatni a lengyel húskészítmények kapcsolatos orosz aggodalmakat. Moszkva most, a ciprusi találkozón válaszolt az uniós álláspont részleteire.

Moszkva 16 hónapja tiltotta be a lengyel hústermékek importját, arra hivatkozva, hogy a lengyel hússzállítmányokat kísérő állatorvosi igazolások egy része hamisítvány volt. A lengyel kormány ezért úgy döntött, megvétózza az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdését - benne az energiaügyi együttműködést -, amíg Moszkva fel nem oldja az importtilalmat. Ezzel kapcsolatos határozottságából eddig nem engedett a lengyel vezetés.

A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az orosz élelmiszer-embargó Lengyelországnak nagyjából egymillió dollárjába (1,28 millió euró) kerül naponta, évente pedig mintegy 400 millió dollár (513 millió euró) kárt okoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK