Alig változott a kiskereskedelmi forgalom

2007.04.23. 9:19

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 0,1 százalékkal, az első két hónapban 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az előző hónaphoz képest az eladások volumene 0,1 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Januárban a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal haladta meg a 2006 januári szintet. Tavaly februárban a változatlan áron számított forgalom 5,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első két hónapjában 804 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 51,5 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17,7 százalékát a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-, 10,7 százalékát a könyv-, újság-, papíráru-, és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 20,1 százalék volt. Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalma megközelítette a 399 milliárd forintot.

Megtört az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának növekedése: a februári értékesítés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Míg az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek forgalma csak kismértékben, 0,1 százalékkal mérséklődött, addig az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal csökkentek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának növekedési üteme tovább lassult, februárban már csak 0,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Februárban a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem forgalmának bővülése mérséklődött, de növekedésük még így is - a csekély részarányú használtcikk-kiskereskedelmen túl - a legdinamikusabb volt.

A bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletek az átlagot meghaladóan tudták növelni eladásaikat, ugyanakkor csökkent a csomagküldő-hálózat, az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek értékesítésének volumene az előző év azonos hónapjában mért szinthez képest.

Januárhoz képest februárban - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 0,2 százalékkal csökkent.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007 februárjában az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,8 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor csökkenést mértek Portugáliában és Németországban.

A magyar kiskereskedelem dinamikája továbbra sem érte el az EU-27 átlagát.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma februárban 144 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban jelentős mértékben, 10,7 százalékkal elmaradtak az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007 februárjában 6,4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK