Kevesebben élnek napi egy dollárból

2007.04.16. 8:58

A világban csökken a szegénység, a gazdag országoknak azonban be kell tartaniuk a segélyek növelésére tett ígéreteiket - hangoztatta a Világbank.

A XXI. század első négy évében a világ népességének 18,4 százalékára csökkent azok aránya, akik napi egy dollárnál kisebb összegből tartották fenn magukat - derül ki a Nemzetközi Valutalap (IMF) és a Világbank tavaszi közgyűlése alkalmából, helyi idő szerint vasárnap Washingtonban ismertetett adataiból. Ez 985 millió embert jelent, szemben az 1990-ben még hasonlóan sanyarú körülmények között élő 1,25 milliárddal - tette hozzá a Világbank, amely adatait 2004-es statisztikákra alapozta.

Az új évezred első négy évében szintén csökkent azok száma, akik naponta két dollárnál kisebb összegből éltek. A Világbank ezzel kapcsolatban nem közölt összehasonlító adatokat, bár megjegyezte: a kétdolláros küszöb alatt élők száma 2,6 milliárdot tett ki 2004-ben.

Paul Wolfowitz világbanki elnök sajtóértekezletén mindazonáltal óva intett attól, hogy a javuló adatok láttán a gazdag országok esetleg csökkentsék a szegényeknek juttatott segélyeiket. "Nagyon fontos, hogy az adományozó országok betartsák a segélyek további folyósítására és az adósságok (...) eltörlésére tett ígéreteiket" - hangoztatta. A bankelnök különösen az afrikai országok további segélyezését tartotta fontosnak.

A világ hét vezető ipari hatalmát és Oroszországot tömörítő G8 vezetői 2005 júliusában, skóciai csúcsértekezletükön ígéretet tettek, hogy 2010-ig megduplázzák a fekete földrész megsegítésére fordított segélyösszegeket - vagyis az akkori, évi 25 milliárdról 50 milliárdra emelik -, illetve eltörlik a 35 legszegényebb ország államadósságának jelentős részét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK