Jelentős külföldi tőke áramlik hazánkba

2007.04.16. 7:25

Csaknem négymilliárd euró körüli külföldi működő tőke áramlik az országba; ez jóval több is lehet, ha lesznek privatizációs ügyletek, például a MÁV Cargo értékesítése - mondta Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

Újabb befektetések várhatók a high-tech iparágakban; például jelentős az érdeklődés a napenergia-panelek gyártása és a biotechnológiai projektek iránt. Hasonló a helyzet a szolgáltató központok létesítése terén is - írja a Világgazdaság.

Eközben a magas munkaerő-tartalmú és olcsóbb munkaerőre érzékeny iparágak országhatáron túlra való telepítése is folytatódik. Ugyanakkor nagy kérdése az idei évnek, hogy folytatódik-e a megtermelt nyereség mind nagyobb arányú kivonása.

Tavaly a teljes beáramlás kevesebb mint felét tette ki a nem adósság jellegű működőtőke-beáramlás (2297 millió euró volt). Ezen belül azonban a részvény és egyéb részesedés jellegű 1394 millió euróra rúgott, az újrabefektetett jövedelem formájában megvalósuló invesztíciók értéke eddig csupán 902 milliót tett ki.

Jelentős javulás akkor lehet, ha folytatódik a konvergenciaprogram végrehajtása, s annak eredményeként érzékelhetően javul a makrogazdasági helyzet, ami közelebb hozza az euró bevezetésének a lehetőségét, s ez mérsékli az árfolyamkockázat többletköltségét - közölte Merényi Miklós szakállamtitkár.

Tény, hogy a szomszédos országokba nagyobb tőke áramlott be tavaly. Szlovákiába 96, Lengyelországba 44 százalékkal több tőke áramlott, mint a megelőző évben, hozzánk 20, a csehekhez pedig 49 százalékkal kevesebb - olvasható a Világgazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK