Gyurcsány betett a növekedésnek

Vágólapra másolva!
Alig gyarapszik a magyar gazdaság: a KSH részletes adatai szerint még annál is szerényebb a növekedés, mint amit a hivatal tíz napja előzetes adatként megadott, már azzal is meglepve az elemzőket. A Pénzügyminisztérium szerint a lassulásért elsősorban az állami fogyasztás csökkenése felelős.
Vágólapra másolva!

A bruttó hazai termék (GDP) 2007 második negyedévében 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben a gazdasági növekedés a naptári hatás kiszűrésével és azt figyelembe véve egyaránt 1,9 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A korábbi, előzetes közlés szerint a gazdasági növekedés a második negyedévben - a kiigazítatlan adatok alapján és a naptári hatás kiszűrésével is - 1,4 százalékos volt.

Az 1,2 százalék sokéves negatív rekord, utoljára a Bokros-csomag hatására mérséklődött ilyen alacsony szintre a növekedés. Különösen mellbevágó adat, hogy az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok alapján a GDP mindössze 0,1 százalékkal emelkedett. Megjósolható volt ugyan, hogy a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedései visszafogják a GDP-növekedést, de ilyen mértékű lassulást senki sem várt.

Jellemző, hogy tavaly a második negyedévben a bruttó hazai termék kiigazítás nélkül 3,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, naptári hatás kiszűrésével pedig 4 százalékkal haladta meg a 2005. második negyedévit. A GDP az idén az első negyedévben 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a naptári hatás kiszűrésével 2,8 százalékkal nőtt.

A magyar gazdaság teljesítményének növekedése a második negyedévben az Európai Unió tagországainak átlagos növekedésénél kisebb mértékű volt. A gazdasági növekedés ütemének csökkenése az Európai Unió és az Egyesült Államok adataiban is megfigyelhető - áll a KSH jelentésében.

A GDP felhasználási oldalát tekintve a második negyedévben a végső fogyasztás 3,3 százalékkal esett vissza, a háztartások végső fogyasztása 3,4 százalékkal csökkent. Ezen belül a háztartások fogyasztási kiadása 0,8 százalékkal mérséklődött, míg a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások ennél jóval nagyobb mértékben,13,8 százalékkal csökkentek, elsősorban az egészségügyi kiadások szűkülése miatt.

A végső fogyasztás másik összetevője, a közösségi fogyasztás a kormányzati takarékossági intézkedések következtében 2,8 százalékkal - az előző negyedévben megfigyelhetőnél lassabban - mérséklődött.

Az első félévben a bruttó hazai termék 1,9 százalékkal emelkedett. Az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 5,5 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,1 százalékkal növekedett. A végső fogyasztás 2,5 százalékkal csökkent, ezen belül a háztartások fogyasztása 2,1 százalékos visszaesést mutatott.

A PM elégedett

Mind a második negyedéves növekedési adatok, mind pedig a legújabb külkereskedelmi számok azt mutatják, hogy eredményesen, a kijelölt pályának megfelelően zajlik a kormány konszolidációs és reformprogramjának végrehajtása - áll a Pénzügyminisztériumnak az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A PM arra hívja fel a figyelmet, hogy az ipar teljesítménye 7,2 százalékkal, a feldolgozóiparé 8,4 százalékkal nőtt, illetve arra, hogy az első hét hónapban az export euróban számolva 18 százalékkal, az import 14 százalékkal emelkedett az előző esztendő hasonló időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya pedig egy év alatt közel 1 milliárd euróval csökkent.

"A növekedés lassulása - ezt a statisztikai adatok szemléletesen mutatják - elsősorban azért következett be, mert az állami fogyasztás kisebb lett, a közszférában megvalósulóban van az a keresletszűkítés, amely szükséges az egyensúly helyreállításához" - fogalmaz a közlemény.

Mivel ilyen mértékű további visszafogásra a közszférában nincs szükség, úgy ennek hatása a későbbi növekedési adatokban egyre kevésbé lesz érzékelhető, ez az egyszeri hatás fokozatosan kikerül a növekedést meghatározó tényezők közül - zárul a dokumentum.