Ötödével nőtt az Erste-profit

Vágólapra másolva!
Több mint ötödével nagyobb az Erste féléves adózott eredménye az egy évvel korábbinál. A bank 20 százalékos részesedést tűzött ki a piacon, amit a vezérigazgató szerint egy versenytárs akvizíciójával vagy összeolvadással érhet el.
Vágólapra másolva!

A kedvezőtlenebb gazdasági környezet ellenére tartja pozícióját a nagybankok között az Erste Bank: 9,6 milliárd forintos féléves adózott eredménye 21,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - ismertette Papp Edit elnök-vezérigazgató a bank előzetes nem auditált, nem konszolidált magyar számviteli szabványok szerint készült gyorsjelentését szerdán.

A bank mérlegfőösszege 9,4 százalékkal bővült egy év alatt, 1803 milliárd forintra, piaci részesedése a hitelek területén 10,6 százalék, a betéteknél 6,13 százalék volt a félév végén. Az adózás előtti eredmény 12 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 10,3 milliárd forinttal.

A gyorsjelentés szerint a kamatkülönbözet 21,4 százalékkal 24,7 milliárd forintról 30 milliárd forintra nőtt, a kapott jutalék- és díjbevételek 8 százalékkal 12 milliárd forintra emelkedtek. Az üzleti tevékenység eredménye 13,5 százalékkal 11,9 milliárd forintra emelkedett, miközben az általános igazgatási költségek 16,3 százalékkal nőttek.

A lakáshitelezési üzletágat illetően Papp Edit beszámolt arról, hogy a megszorítások hatására sem nőtt a problémás hiteleke aránya, ez - a 90 napon túli tartozásoké - 1,1 százalékot ért el a félév végén. Úgy vélte, hogy a forint mostani gyengülése nem okozhat gondot a devizában eladósodottaknak, a problémát jelentő árfolyamot az 315-320 forint/eurós szint jelentheti.

Az Erste Bank idei terveiről szólva az elnök-vezérigazgató elmondta: a bank üzleti tevékenységének fókuszában továbbra is a lakossági üzletág, valamint a kis- és középvállalati szektor áll, emellett az ügyfelek minőségi kiszolgálásának fokozására helyezik a hangsúlyt. Ennek részeként júniustól három új számlacsomagot vezettek be, hiteloldalon pedig több termék esetében egyszerűsítették a folyósítás feltételeit.

A nagyvállalati ügyfelek számára szintén minőségi ugrást jelent, hogy 2007. július 1-jétől létrejött a nemzetközi Erste Holding, amely a nagyvállalatoknak regionális szintű kiszolgálást biztosít valamennyi pénzügyi területen.

A minőségi kiszolgálás fokozása érdekében a jelenleg 190 fiókból álló országos hálózatot - amely a második legnagyobb banki értékesítési hálózat az országban - a pénzintézet tovább bővíti, és a tervek szerint az idei év végére 198 fiókkal rendelkezik majd.

A Magyar Postával fennálló stratégiai kapcsolatnak köszönhetően már 324 postahelyen lehet on-line pénzügyi szolgáltatást igénybe venni, és továbbra is nagy fontosságot tulajdonítanak az alternatív értékesítési csatornáknak (ilyen például a bank körül kiépített hitelközvetítői hálózat vagy az [origo]-n működtetett Klikkbank).

Középtávon az Erste Bank változatlanul növekedési stratégiát követ, és átlagosan 20 százalék körüli lakossági piaci részesedés elérését tervezi. Papp Edit szerint ezt az organikus növekedés melletti akvizícióval, esetleg összeolvadással érhetik el. (A jelenlegi arányok - üzletágaktól és termékektől függően - 6-12 százalék között mozognak.)

A lakossági üzletágban az ingatlan alapú hitelezésre, valamint a betéti és számlatermékekre összpontosítanak; a vállalati piacon pedig a kis- és középvállalkozások és az önkormányzati szektor, illetve az uniós fejlesztések kapnak kiemelt figyelmet - fejezte be Papp Edit elnök-vezérigazgató.