Szabad az intervenciós kukorica

Vágólapra másolva!
Felszabadította az Európai Unió a belpiaci felhasználók számára a még rendelkezésre álló 600 ezer tonna kukorica-készleteket - tájékoztatott az agrártárca szakállamtitkára. Ficsor Ádám felhívta a figyelmet, hogy az intézkedést az idei rendkívüli időjárás miatt prognosztizálható takarmányhiány indokolta.
Vágólapra másolva!

A szakállamtitkár szerint a magyar állattenyésztők elemi érdeke, hogy a Magyarországon lévő, mintegy 1,8 millió tonna uniós intervenciós kukorica-készletet lehetőség szerint ne vigyék el más országokba, azt a magyar állattartók használhassák fel. Magyarországon jelenleg 600 ezer tonna intervenciós takarmány-kukoricára lehet pályázni, azaz ennyi van kijelölve eladásra, ára tonnánként 140-150 euró- derül ki a Napi Gazdaságból.

Az intervenciós készletekhez az állattartással foglalkozó gazdálkodók pályázat útján juthatnak hozzá, ezeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani, amire hetente van lehetőség. A pontos pályázati feltételekről az MVH nyújt felvilágosítást az érdeklődőknek. Ficsor Ádám szerint a magyar gazdálkodóknak gyorsan kell lépniük, amennyiben őszi takarmány-szükségletüket időben szeretnék biztosítani. Ugyanis nagy az érdeklődés mind a 27 uniós tagállamban az intervenciós készletek iránt.

A lengyel gazdálkodók konkrétan érdeklődnek a magyar intervenciós kukorica után, de a környező országokban, a nagy meleg miatt másutt sem várható a megszokott termés, általában csak annál kevesebb, így jól jönnek a készletek. A keresleti piac jól látszik mind a tőzsdei, mind a fizikai piaci árakon: a takarmánykukorica termelői ára például - a búzáéhoz hasonlóan - már júniusban is meghaladta az előző két év termelőiár-szintjét.

A betakarítás időszakára a tőzsdén már 42 ezer forint felett is jegyezték a kukorica tonnáját, s a trend egy árkorrekcióig tartósnak látszik. Az persze nem vitatható, hogy egy csapadékos időszak még javíthat valamit az idei terméseredményeken - és így változtathat az árakon is -, a kánikulában azonban ilyesmivel egyelőre igazán senki sem számol - derül ki a Napi Gazdaságból.