Új tulajdonosa lesz a TV2-nek

Vágólapra másolva!
Európa második legnagyobb televíziós társasága jön létre, miután a német ProSiebenSat.1 megveszi a Magyarországon a TV2-ben érdekelt európai SBS csoportot. Az ügyletet várhatóan július elején véglegesítik.
Vágólapra másolva!

Németország legnagyobb televíziós társasága, a ProSiebenSat.1 Media AG 3,3 milliárd eurót fizet az SBS-ben való 100 százalékos részesedésért. A fúzió révén létrejövő társaságnak 13 országban 24 ingyen fogható és 24 fizetős tv-csatornája, valamint 22 rádióadója lesz, összesen 77 millió háztartást és 200 millió nézőt érve el.

Miközben a ProSiebenSat.1 elsősorban Németországban erős, az SBS-nek a Benelux-államokban, Skandináviában és Kelet-Európában jók a piaci pozíciói. Mint Patrick Tillieux, az SBS elnök-vezérigazgatója az akvizíció bejelentésére szervezett müncheni sajtótájáékoztatón elmondta, csatornáik általában a második piaci pozíciót foglalják el. (Akárcsak Magyarországon a TV2.)

A kelet-európai régió azért is fontos, mert itt jóval gyorsabb a hirdetési piac bővülése, mint Nyugat-Európában - emelte ki Guillaume de Posch, a ProSiebenSat.1 elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, éppen ezért az SBS megvételétől azt várják, hogy felgyorsítja a cég növekedését, de a két társaság más szempontból is jól kiegészíti egymást: az SBS-nek sikeres tematikus és fizetős csatornái vannak, és jelentős tapasztalata az alternatív médiatípusok terén.

Az összevont vállalat árbevétele meghaladja a 3 milliárd eurót. A piacvezető RTL, amely 11 országban 39 tv-csatornát és 33 rádióadót üzemeltet, összesen 11 millió háztartást elérve, tavaly 5 milliárd eurót meghaladó árbevételre tett szert. A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy az összevont társaság nem elégszik meg a második hellyel, célja az első hely elhódítása az RTL csoporttól.

Guillaume de Posch becslése szerint az egyesülés egy-másfél évet vehet igénybe. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy valószínáleg - mint az a hasonló akciók esetében megszokott -, valamelyes létszámnleépítéssel is járhat. A két cégnél jelenleg összesen majdnem 6000 főállású munkatárs dolgozik.

A ProSiebenSat.1-et tavaly novemberben a Borsodchemben is ellenőrzést szerzett brit Permira, valamint a KKR befektetési társaság vette meg. A Permirának és a KKR-nek az európai SBS televíziós csoportban is többségi részesedése van.

A ProSiebenSat.1 korábban a Haim Saban amerikai milliárdos körül csoportosuló konzorcium tulajdonában volt, a cégre többen pályáztak, köztük a Springer kiadó és a volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi cégéhez tartozó Mediaset is.