Meredek kamatcsökkentés a sávtartás ára

Vágólapra másolva!
A magyar kormány és jegybank eltökélt a forint árfolyamsávjának fenntartása mellett, de "ennek ára" a vártnál agresszívabb és korábban kezdődő jegybanki kamatcsökkentés lesz, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport elemzésében.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a múlt héten jártak Magyarországon, ahol a szerdán Londonban kiadott jelentés szerint politikai döntéshozóknál tájékozódtak.

A látogatásról közölt átfogó elemzés szerint a ház szakértői a megbeszéléseken olyan jelzéseket kaptak, hogy a forintsáv fenntartásáért a jegybanknak meredekebb kamatcsökkentéssel, ugyanakkor a forint árfolyamának erősödő ingadozásával kell fizetnie.

A jelentés szerint a cég alapeseti forgatókönyve változatlanul az, hogy a magyar jegybanki kamat 2008 elejéig másfél százalékponttal 6,50 százalékra süllyed, de a JP Morgan egyre növekvő esélyt lát arra, hogy a jegybank ezt a kamatszintet már az idei év végére eléri.

A ház emellett előrehozta a kamatcsökkentési ciklus általa valószínűsített kezdetét májusra az eddig prognosztizált júliusról, áll a szerdai londoni elemzésben.

A JP Morgan elemzői szerint két fő okból valószínűtlen a forint árfolyamsávjának megszüntetése. Az inflációs kosár azon összetevőinek (éves) drágulása, amelyeknek árát csak a piac vezérli, mindössze 3-4 százalékos, ami arra utal, hogy jelenleg nincs szükség a sáv megszűntetésére.

A forintsáv-eltörlés valószínűtlenségének másik fő oka a ház szerint az, hogy a kormány ellenzi a sáv bármilyen módosítását, attól tartva, hogy a forint további erősödése már árthat az export-versenyképeségnek, a működőtőke-beáramlásnak és a GDP-növekedésnek.

Ezt részben a sáv 2001-es szélesítésének kedvezőtlen - például a közvetlen külföldi befektetések utána következő visszaesésével kapcsolatos - tapasztalatai táplálják, valamint az a meggyőződés, hogy az erőteljes hozamelőny-kereslet és a javuló alapmutatók jellemezte környezetben az MNB nem lenne képes kamatcsökkentésekkel útját állni a felértékelődésnek.

A JP Morgan elemzői megjegyzik, hogy a kormány a robusztus gazdasági növekedés hosszú időszaka alatt sem engedte a forintsáv eltörlését, így még valószínűtlenebb, hogy hozzájárulna ehhez most, amikor a növekedés meredeken lassul és kizárólag a nettó exportra alapozódik.

A jelentés szerint a magyarországi látogatásból levont másik fő következtetés az abba vetett, egyre erősebb bizakodás, hogy a kormánynak az idén sikerül a célnál alacsonyabb költségvetési hiányt tartania. Ennek oka részben az "erősen konzervatív" bevételi előrejelzés.

A JP Morgan elemzői számára "a meglepetés újabb eleme volt" az az előrelépés, amelyet a kormány az egészségügyi deficit leépítésében elért. A tervezett lépések 95 százalékát menetrend szerint megvalósították, áll az elemzésben, amely az egészségügyi reform elsődleges elemei közé sorolja az "időben bevezetett" vizitdíjat és egyéb hozzájárulásokat, az egészségügyi szolgáltatások jogosultsági szabályainak szigorítását és a kórházi ágyszámcsökkentést.

A ház elemzői valószínűsítik, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek sikerül rábírnia a szocialistákat a több-biztosítós rendszer elfogadására is.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy - jóllehet a magyar kormány megerősítette, hogy jövőre a GDP további 2 százalékának megfelelő költségvetési konszolidációt hajt végre - a JP Morgan 2008-ra 5,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt jósol a 4,4 százalékos kormányzati cél helyett, mivel kétségei vannak a további kiadáscsökkentés mértékével kapcsolatban, különösen önkormányzati szinten.

A cég szerint a magyar kormányok "hagyományosan képtelenek" a kiadások kordában tartására választások előtti időszakokban, emellett "az is elhangzott" (a magyarországi látogatás során), hogy az idei év után, a költségvetési bevételek növelésének lehetősége "gyakorlatilag nulla".

Az elemzés szerint ugyanakkor a ház a konszenzussal egyezően a GDP-érték 5 százaléka alá csökkenő idei folyómérleg-hiánnyal számol; a JP Morgan előrejelzése 2007-re 4,5 százalékos folyó deficit. A hiánycsökkenés fő tényezője "az összeomló hazai kereslet" révén javuló kereskedelmi mérleg. A deficit pedig 2008-ban is tovább csökken.