Csökkent a szlovák irányadó kamat

Vágólapra másolva!
A szlovák jegybank kamathatározó tanácsa 25 bázisponttal, 4,5 százalékra mérsékelte a irányadó rátát. A döntés a csökkenő inflációnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt fél évben 4,75 százalékon tartózkodó kamatszint csökkentését az alacsony infláció mellett a kockázati prémiumok csökkenése is támogatta. Ráadásul a mérséklést támogatta az is, hogy az előző héten történelmi csúcsra emelkedett a szlovák korona az euróval szemben.

Ivan Sramko, a jegybank kormányzója már az előző héten utalt arra, hogy a nemzeti bank mérsékelni fogja a korona túlértékeltségét a monetáris politika eszközeivel. A szlovák deviza négynapos eséssel várta a kamatdöntést, azonban a bejelentés hírére a 33,70 korona körüli sávról hirtelen a 33,55-os szintre erősödött az euróval szembeni kurzus, s ez igencsak meglepte a kormányzót. Szerinte ugyanis nem logikus a korona mozgása, és reményét fejezte ki a későbbi gyengüléssel kapcsolatban.

Mindenesetre a szlovák kamatcsökkentés követően a régió egészének, így a hét hátralevő részében összeülő döntéshozóknak is nagyobb terük nyílt a csökkentésre, hiszen az erősödő helyi devizákat csökkenő kockázati prémium és enyhe inflációs nyomás kíséri - mondta el a Világgazdaságnak Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője. Előtérbe került egy piaci spekuláció, amely a további csökkentésekre játszik, és a helyi devizák erősödését vonhatja maga után - tette hozzá.

A szlovák döntéshozókkal ellentétben azonban egyelőre kivárás jellemezheti a régió többi jegybankját. Változatlanul - négyszázalékos szinten - hagyhatja irányadó rátáját kétnapos ülésének végeztével a lengyel jegybank szerdán.

A régió országai közül utolsóként dönt irányadó kamatpályájának további alakulásáról csütörtökön a cseh központi bank. Annak ellenére, hogy a jelenlegi 2,5 százalékos ráta nem csupán a régió, hanem az egész Európai Unió legalacsonyabb irányadó kamatlába, a Bloomberg elemzői a kamatdöntő ülésen az alacsony szint változatlanul tartását valószínűsítik.