Szűkre szabták a londoni olimpia büdzséjét

Vágólapra másolva!
A 2012-es londoni olimpia megrendezésének költsége legalább 15 milliárd font (közel 5483 milliárd forint) lesz, ez 40 százalékkal több a kormány által utoljára becsült összegnél - közölte a londoni képviselő-testület két ellenzéki tagja.
Vágólapra másolva!

A kormány az olimpia odaítélése óta az idén március 15-én tett először közzé hivatalos becslést; Tessa Jowell kulturális miniszter ekkor azt jelentette be, hogy a játékok megrendezése 9,3 milliárd font lesz. Ellenzékiek szerint azonban a biztonsági intézkedések, maga az építkezés, valamint a talaj megtisztítása jóval többet visz majd el, mint amennyivel a kabinet eddig számolt - olvasható a Napi Gazdaságban.

A kormány által közölt összeg is azonban háromszorosa az olimpiai pályázatban szereplő summának, de a két városatya szerint ez a becslés is bizonytalan alapokon nyugszik és a végösszeg ennél csak több lehet. A leendő olimpiai park London keleti részében, egy mára lepusztult ipari körzetben lesz, amely Ken Livingstone munkáspárti főpolgármester elképzelései szerint ennek nyomán virágzásnak indul.

A szennyezett talaj megtisztítása egyelőre nehezen megbecsülhető költségekkel jár, a biztonsági intézkedések pedig, a terrorfenyegetések miatt emésztenek fel tetemes összegeket. A márciusban közölt kormányzati becslés szerint az építési és talajtisztítási kiadások 5,3 milliárd, a biztonsági intézkedések 600 millió fontra rúgnak, a keret fennmaradó részét pedig előre nem látható kiadásokra tartalékolják.

A tervezett 9,3 milliárdból a kormány 6 milliárdot finanszíroz, 2,2 milliárdot a lottóbevételekből fedeznek, a többit London adja a város költségvetéséből és a városi ingatlan-tulajdonosokra kivetett speciális olimpiai adóból.