Bankkártyacsalók kedvenc országa lehetünk

Vágólapra másolva!
Az elmúlt év végi magyarországi státusjelentés szerint miközben a hazai betéti kártyák 25,4, a hitelkártyák 12,5 százaléka chippel ellátott, december végén lényegében még nem működött hazánkban chipkártya olvasására alkalmas pénzkiadó automata (atm) - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ez a szám idén januárban jelentősen nőtt, ám a magyarországi atm-eknek még mindig kevesebb mint 10 százaléka tud chipkártyát olvasni - derült ki az Institute for International Research (IIR) Bankkártya-konferenciáján.

A "chipesített" országok helyett emiatt a bakkártyacsalók egyre többször próbálnak nálunk szerencsét. Az egyik bankunk képviselője szerint az atm-jeiken bekövetkezett csalásokból származó kár az idei év első másfél hónapjában már meghaladta a 2005. és 2006. évi együttes veszteséget.

Így a kártyakibocsátásban a chipalapú EMV-szabványt mereven elutasító hazai bankoknak az elfogadásban hamar lépniük kell a biztonságos fizetési mód felé. Hazai atm-nél előfordult már, hogy egy chippel ellátott kártya mágnescsíkját klónozó csaló annak ellenére pénzhez jutott, hogy a mágnescsíkon rögzítve volt, hogy a plasztikhoz chip tartozik. A chipes leolvasók ilyenkor automatikusan "keresni" kezdik a chipet, és ha nem találják, bevonják a hamis kártyát.