Kikötőt építenek Mohácson

Vágólapra másolva!
Az önkormányzat már korábban elfogadott komplex kikötőfejlesztési programjának részeként zöld utat kapott a Duna-Dráva Cement (DDC) Kft. mohácsi kikötőépítési programja is, miután a helyhatóság úgy döntött, a beruházáshoz szükséges többhektáros területet 500 millió forintért eladja a cégnek - írta a csütörtöki Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A DDC egy olyan, elsősorban saját szükségleteit kielégítő, döntően a beremendi gyárat kiszolgáló kikötőt és logisztikai központot kíván építeni a Duna-parton, amely évente mintegy félmillió tonna, főként a cementgyártáshoz szükséges alapanyag megmozgatására alkalmas.

Az önkormányzattal egyeztetett előzetes tervek szerint az új kikötőben egyszerre két hajó tud majd ki-, illetve berakodni. Az ide telepítendő berendezések alkalmasak lesznek nagy tömegű folyami kavics osztályozására, illetve átrakodására. Az építkezés a szükséges engedélyek beszerzése után, várhatóan 2010-ben kezdődik, s 2011 végén az új kikötő már használható lesz.

A polgármesteri hivatalban elmondták: a DDC beruházása nem befolyásolja az önkormányzatnak azt a korábbi tervét, amely szerint saját erőből, pályázati forrásokból, valamint vállalkozói tőke bevonásával új közforgalmú kereskedelmi kikötőt is kívánnak építeni. A közel 4 milliárd forintos beruházás megvalósításáról már korábban döntött a helyhatóság, sőt immár a szükséges engedélyek nagy része is rendelkezésre áll.

Az új kikötőben a szállítmányozási, ki- és berakodási, tárolási lehetőségek mellett egy sor más szolgáltatást is kínálnak majd. Elsősorban a beremendi gyárat kiszolgáló kikötőt és logisztikai központot épít Mohácson a Duna-Dráva Cement Kft. A mintegy 5 milliárdos beruházást egy a helyi önkormányzattól félmilliárd forintért most megvásárolt területen valósítják meg.