Közel 50 millió forintra büntették a Molt

Vágólapra másolva!
A bennfentes információk nyilvánosságra hozatalára, valamint a bennfentes információk késleltetésére vonatkozó egyes szabályok megsértése miatt 5 000 000 forint, a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt további 43 000 000 forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Mol Nyrt.-t.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság névre szóló törzsrészvényeire 2007. június 15. napot követő időszakban kötött ügyleteket vizsgálta. A piacfelügyeleti eljárás célja annak megállapítása volt, hogy a fenti időpontot követően sérültek-e a piacbefolyásolásra, a bennfentes kereskedelemre, illetve a vállalatfelvásárlásra vonatkozó egyes törvényi rendelkezések.

A 2007. július 3-án kelt nyilatkozatában a Mol Nyrt. arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy 2007. július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel saját részvények kölcsönbe adásáról. 2007. július 30-án, illetve 2007. augusztus 2-án a Mol Nyrt. közzétette az olasz IES és horvát TIFON társaságok felvásárlásról szóló megállapodás tényét is. A felügyelet megállapította, hogy a Mol Nyrt. elmulasztotta a rá vonatkozó, az MFB Invest Zrt.-vel való szerződéskötésének kapcsán, valamint az IES- és a TIFON-akvizíció kapcsán felmerült bennfentes információt haladéktalanul közzétenni, holott azt a vonatkozó törvényi rendelkezések egyértelműen előírják. Az eljárás során az MFB Invest Zrt.-vel való szerződéskötésének, az IES-, valamint a TIFON-akvizíció kapcsán megállapítást nyert, hogy a Mol Nyrt. bennfentes időszakban, bennfentes információ birtokában, saját részvény vásárlására adott megbízásaival megsértette a tőkepiacról szóló törvény bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az indoklás szerint a kibocsátók akkor járnak el a jogszabályoknak megfelelően, ha a bennfentes információt a nyilvántartásban rögzített időpontjában vagy haladéktalanul nyilvánosságra hozzák, vagy a nyilvánosságra hozatal késleltetését az ok megjelölésével a felügyeletnek bejelentik. A kibocsátókkal szemben további elvárás, hogy a bennfentes információval érintett pénzügyi eszköz vonatkozásában a bennfentes időszakban ne valósítsanak meg bennfentes kereskedelmet - ideértve a sajátrészvény-vásárlásokat is.