Mintaországból sereghajtó

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság a recesszió közelébe került. Az első negyedév 2,7 százalékos GDP-bővülése sem volt éppen szívderítő összehasonlítva a magasabb szintről 6,4 százalékos növekedést produkáló csehekkel, de az igazi hidegzuhany a harmadik negyedév 0,9 százalékos növekedése. Az euró bevezetése szempontjából is a mezőny végén tanyázunk. A pénzromlás üteme magasabb lesz, ezt a kabinet 7,9 százalékra módosította - ami a legmagasabb az unióban. A GDP-arányos államháztartási hiány ugyan 0,2 százalékkal alacsonyabb a tervnél, de ez is fényévekre van az eurót 2009-ben vezetni tervező Szlovákia vagy Csehország hiányszámától. Bizonytalan, hogy mitől emelkedhet a GDP-növekedés ismét a kormány által várt 4-5 százalék közötti sávba. A magyar adósságok egyre rosszabb besorolásokat, illetve kilátásokat kapnak. A magyar gazdaságot már az EU-hoz később csatlakozó balkáni országok is megelőzik, a velünk együtt belépő, s az eurót idén bevezető Szlovéniát pedig már nem is látjuk.
Vágólapra másolva!

Az előzetesnél is lassabb volt a magyar növekedés
Előzetes adatoknál is lassabban 1 százalék alatt nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével pedig 1 százalékos volt a növekedés.

A magyarokat és a belgákat nyomja leginkább az adóprés
Adózási szempontból Belgiumban, Magyarországon és Dániában a legrosszabb a helyzet adófronton. Magyarországon a bruttó jövedelem 51,5 százaléka marad az adózó zsebében.

Kiágyazódik" az ország a világgazdaságból
Magyarország négy hellyel hátrébb, a 24. helyre került azon a listán, amely azt mutatja, hogy az adott ország mennyire ágyazódott be a nemzetközi gazdaságba. Az első tízben egyedüli kelet-európai országként Észtország található a 10. helyen. Magyarországot megelőzve Csehország a 19., Szlovénia a 20. pozíciót foglalja el.

A Valutaalap hazánkért is aggódik
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi előrejelzésében aggódik Magyarország pénzügyi stabilitásáért. A stabilizációs terv megvalósítása elsődleges feladat marad Magyarországon, ahol hosszabb távon aggodalmat okoz a pénzügyi fenntarthatóság. A magyar gazdaság növekedési üteme továbbra is elmarad a régió többi részéhez képest.

Lecsúsztunk az üzleti célpont ranglistán
A múlt évi 22. hellyel szemben a 23. helyen végzett Budapest az idén Európa legvonzóbb üzleti célpontjainak rangsorában. A bonyolult adórendszer miatt rosszabb is lehetett volna a helyezés. A munkaerő minőségét (képzettségét) vizsgálva a 29. helyet érdemelte ki Budapest.

Recesszióba kerülhet a magyar gazdaság
A magyarországi gazdasági növekedést fenntartó egyetlen hajtóerő jelenleg az export, de mivel a külső kereslet kilátása is gyengül, növekszik a kockázata annak, hogy a magyar gazdaság jövőre recesszióba kerülhet.

A Tárki is kisebb GDP-növekedést jósol
Az idei GDP előrejelzését a korábbi 2 százalékról 1,5 százalékra, a jövő évit pedig 3,2 százalékról 2,5 százalékra módosította a Kopint-Tárki Zrt., miközben inflációs prognózisát 2007-re 7,7 százalékról 8 százalékra, 2008-ra 4,5 százalékról 5,2 százalékra emelte. Az állami beruházások várt visszaesését nem ellensúlyozta a magánberuházások felfutása, így 2007 egészében vagy egyszázalékos növekedés, vagy stagnálás várható. A multinacionális cégek kedvezőbb gazdasági környezetre várnak, ráadásul a régió több országában kedvezőbbek az adózási feltételek és vonzóbb az üzleti környezet is, ezért jövőre sem várható a beruházások növekedésének 3 százaléknál gyorsabb üteme.