Komoly forintgyengülés a devizapiacon

Vágólapra másolva!
Jelentősen gyengült a forint pénteken a budapesti bankközi devizapiacon. Délután fél ötkor már 254 forint feletti áron kereskedtek az euróval.
Vágólapra másolva!

Bár reggel még előző napi értéke közelében, 252,35/25,45 forinton jegyezték az eurót, a továbbra is meglehetősen illikvid piacon egy komolyabb londoni befektető üzletkötései elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy az árfolyam egészen 254,80-ig változzék; kisebb korrekció után délután fél ötkor az euró 254,15/254,20 forintot ért.

Az okok között a kereskedők a feltörekvő piacok devizáinak általános gyengeségét, a széles körben kialakuló profitkivétet és az ideig-óráig ugyan mérséklődő, alapvetően nem szűnő kockázatkerülési hajlandóságot is megemlítették.

A forint péntek délután úgy került 9,98 százalékra a beavatkozási sáv közepétől, hogy pénteki 68 bázispontos gyengülése ennek az irányzatnak immár az ötödik napját jelentette - az elmúlt két hétben mindazonáltal végig 10 százalék feletti értékek szerepeltek a statisztikában.

A dollár a nemzetközi piacokon is látványosan erősödött, az euró/dollár árfolyam immár 1,4440; az euróval szemben is gyengülő forint és az euróval szemben erősödő dollár közös hatása a forint rendkívül erőteljes gyengülése a dollárral szemben: az árfolyam, ami csütörtökön még 172,15/172,25 volt, péntek délutánra 176,00/176,10-re módosult: október 24. óta nem volt ennél magasabban a szint.

Az állampapírok másodpiacán egyöntetű hozamemelkedés volt tapasztalható: szinte az árfolyamgörbe teljes hosszában 5-6 bázispontos többlettel.