Új szabályok a jövedékiadó-visszaigénylésben

Vágólapra másolva!
Szigorodnak a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésére vonatkozó szabályok. A termelők esetében az új rendelet hektáronként 95 literben maximálja a figyelembe vehető mennyiséget.
Vágólapra másolva!

A jövő évtől évente legfeljebb háromszor, az első félévet, illetve a harmadik és a negyedik negyedévet követő 15. naptól lehet igényelhetik vissza a mezőgazdasági termelők a gázolaj jövedéki adóját - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány új rendeletben szabályozta a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának 2008-tól történő visszatérítését. A kormányt a jövedéki törvény hatalmazza fel arra, hogy a visszatérítésről rendeletet hozzon, eddig egy 1997-es rendelet szabályozta azt.

A jövedéki törvény meghatározza, hogy a különböző termelő évente hány liter gázolaj után igényelheti vissza az adót. Ez évente és hektáronként szántónál 95 liter, kertnél, gyümölcsösnél 200 liter, gyepnél 12 liter, halastónál 55, míg erdőfelújításnál 90 liter. A szarvasmarhát tenyésztők állatonként és évente 85 liter gázolaj után igényelhetik vissza a jövedéki adót. Az új rendelet ezzel szemben az egy hektárra meghatározott - és az adó visszaigénylésnél figyelembe vehető - gázolaj mennyiségét 95 literben maximálja.

A 2007 végéig hatályos szabály szerint a felhasznált gázolaj adója az adott negyedévet követő hónap 15. napjától igényelhető vissza. A negyedéves visszaigényléseknél azonban legfeljebb az éves penzum negyede vehető figyelembe, annál több nem. A szarvasmarha-tenyésztőknél pedig az első három negyedévben 20-20 liter a norma, állatonként.

Az új szabály ezzel szemben kimondja, hogy a jövedékiadó-visszatérítés joga a felhasználás napján nyílik meg. A további szabályok azonban nem engedik az azonnali visszaigénylést, hanem csak az első félévben, illetve a harmadik és a negyedik negyedévben felhasznált gázolaj után adható be kérelem. A kérelem egy bevallási űrlap, amelyet az említett három időszakot követő hónap 15. napjától kell beadni a vámhatóság - telephely szerint - illetékes szervéhez.

Aki saját gépével használja fel a gázolajat, annak a saját nevére kiállított számlákat kell mellékelnie a bevalláshoz. Aki viszont bérmunkában dolgoztat géppel, annak a szolgáltató ad számlát, de ebben külön sorban kell feltüntetni a gázolaj ellenértékét.