Eltűnőben az egy- és kétforintosok

Vágólapra másolva!
Milliókkal több egy- és kétforintos áramlik vissza a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) az ősz óta, amikor nyilvánosságra került, hogy bevonják ezeket az érméket - derül ki a jegybank honlapján közzétett sajtóközleményből.
Vágólapra másolva!

Felgyorsult a jótékony célú gyűjtés is, az MNB-ben a napokban fizették ki a karitatív célra gyűjtött érmék első részletét, többszázezer forintot. A központi bank az ilyen akciókat a kifejezetten jótékony célból gyűjtött érmék jegybanki átvételének könnyítésével is támogatja.

A gyűjtés jellegét az MNB vizsgálhatja: bekérhet információkat a gyűjtő, illetve a támogatni kívánt szervezetről, illetve az általa indított begyűjtési kampányról. Egy adott szervezet egy hónapban mindössze egyetlen alkalommal jelentkezhet ilyen típusú váltási igénnyel az MNB-nél.

A jegybanki pénztárban egyébként egyforintost maximum 10 ezer darabig, kétforintost 5 ezer darabig bárki díjmentesen és csomagolási vagy egyéb korlátozás nélkül válthat.

Az MNB szeptemberben jelentette be, hogy 2008. március 1-jén bevonja a készpénzforgalomból az egy- és kétforintos érméket, mert egyre kevésbé használja a lakosság a fizetéseknél, nagy részük tulajdonképpen elvész. A legkisebb pénzérmék előállítása ugyanakkor értékük négyszeresébe-ötszörösébe kerül, a költségek először a húszforintosnál maradnak alatta a címletértéknek.

Az egy- és kétforintos forgalmazásának megszüntetéséből nemzetgazdasági szinten évente többmilliárdos megtakarítás keletkezik. A lakosság többsége is támogatja az érmék kivonását, a bevonás bejelentését követően készült közvélemény-kutatás szerint alig használják már ezeket az érméket.

Márciusig mindenkinek lehetősége van arra, hogy a nála lévő érméket vásárlásai során felhasználja vagy jótékony célra elajándékozza. A kereskedők címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni egy-egy érméből fizetésül, míg a posta és a kereskedelmi bankok 100 darabot címletenként.