Eladhatja közös cégét az Egis és a Richter

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Hungropharma Zrt. megvásárolja a Medimpex Gyógyszer Zrt-t. az Egistől illetve a Richtertől - közölte az Egis szerdán a Budapesti Értétőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

A Medimpex Gyógyszer-nagykereskedelmi Zrt.-ben 50-50 százalékos tulajdonos Richter Gedeon Nyrt. és Egis Nyrt. október 9-én adták el részesedésüket a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt.-nek.

Az adásvételi szerződés hatályba lépésének feltétele volt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a tranzakcióhoz az engedélyt megadja.

A Hungaropharma Zrt. a magyarországi gyógyszer-nagykereskedelmi piac meghatározó szereplője, piaci részesedése 34 százalék, míg a Medimpexé 9 százalék.

Az Egis és a Richter a Hungaropharmában is tulajdonos, részesedésük egyaránt 30,7 százalék. Ugyanennyivel részesedik a Béres Befektetési Zrt. is, a Magyar Gyógyszer Vagyonkezelő Zrt. tulajdona pedig 6,6 százalék. A részvények 1,3 százaléka egyéb tulajdonosoknál van.

A 2007-ben bekövetkezett jogszabályi környezetváltozás igen kedvezőtlenül hatott a gyógyszerpiac növekedési dinamikájára, hatására a gyógyszerek forgalma 2007-ben várhatóan 5-10 százalékkal csökken, miközben a nagykereskedelmi tevékenység költségei folyamatosan növekednek.

A Hungaropharma és a Medimpex egységes irányítás alá helyezésétől a tulajdonosi kör azon szinergikus hatások kiaknázását várja, amelyek a hasonló profilú társaságok párhuzamos működéséből fakadnak - hangsúlyozta a Hungaropharma, az Egis és a Richter októberi közleménye.

A Medimpex 2006. évi konszolidált árbevétele 48 milliárd forint volt, az előző évi 43,3 milliárd forint után. A cég érdekeltségébe tartozik a pécsi regionális nagykereskedő, a Pannonmedicina Zrt., amelyben a Medimpex 85 százalékos tulajdonos.

A Hungaropharma tavalyi árbevétele 205 milliárd forint volt, a 2005. évi pedig 188 milliárd forint.

A gyógyszer-nagykereskedelmi piac másik legnagyobb szereplője Phoenix Pharma, amelynek a Hungaropharmáéval nagyjából megegyezik a piaci részesedése.