Tárgyalóasztalhoz ülnek a francia szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Az egyre kevesebb munkabeszüntető ellenére szinte lehetetlen hétfőn Párizsban közlekedni az állami vállalatok speciális nyugdíjrendszerének reformja ellen hatodik napja tartó tömegközlekedési sztrájk miatt.
Vágólapra másolva!

A francia vasúttársaság (SNCF) tájékoztatása szerint a vasutasoknak már csak 26 százaléka sztrájkol (az első napon még 65 százalék vett részt a munkabeszüntetésben), s a 700 belföldi TGV-szuperexpressz fele már közlekedik. Annak ellenére, hogy a Párizsi Tömegközlekedési Vállalat (RATP) dolgozóinak már csak 18 százaléka nem vette fel a munkát hétfőn, óriásiak a fennakadások a főváros tömegközlekedésben a hét első munkanapján.

A főváros körül a délelőtt folyamán 550 kilométeres dugó alakult ki, a repülőterekre legalább két óráig tart Párizsból kijutni, míg a városban minden ötödik közlekedő metróban óriási a tolakodás, a peronon hosszú sorokban várakoznak az utasok, az elővárosi HÉV-szerelvények óránként indulnak. A buszok 35 százaléka közlekedik.

A sztrájknak a közvélemény előtti népszerűtlenségével szembesülő szakszervezetek bejelentették: készek szerdán megkezdeni a háromoldalú tárgyalásokat az ágazati vezetők és a kormány képviselőinek részvételével. Raymon Soubie, a francia elnöki hivatal szociális tanácsadója úgy véli, hogy a hét közepére lehet újra "normális tömegközlekedés" Franciaországban.

A legbefolyásosabb szakszervezet, a CGT ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a végsőt szót a tiltakozó "kemény mag" fogja kimondani. A Le Monde című napilap értesülése szerint az SNCF a tárgyalásokon évi 90 millió eurós összegben az elkövetkező 15 évre kompenzációs csomagot ajánl fel dolgozóinak a nyugdíjreform ellentételezéseként. Ebben többek között jelentős fizetésemelést ajánlanak az 55 év felett dolgozóknak.

A kormány abban viszont továbbra is eltökélt, hogy az 1995-ben elindított, de akkor a három hetes sztrájk miatt visszavont reformot 2012-ig végrehajtsa.

Kedden a tömegközlekedési dolgozók sztrájkjához csatlakozik az az 5,2 millió közalkalmazott, akik a jövőre tervezett 23 ezres létszámleépítés ellen kívánnak tiltakozni, valamint fizetésemelést követelnek. A közalkalmazottak megmozdulását - szemben a vasutasok sztrájkjával - a franciák 53 százaléka támogatja, ugyanis 79 százalékuk szerint a kormánynak a vásárlóerő javításért folytatott politikája kudarcnak tekinthető. A közalkalmazotti sztrájk miatt a repülőtereken is fennakadásokra kell számítani.