Politikusainkat győzködte az OMV-vezér

Vágólapra másolva!
Magyarországon tartott fogadást szerdán este az osztrák OMV vezérigazgatója Wolfgang Ruttenstorfer - értesült az [origo]. Információink szerint az osztrák cég vezetője a magyar miniszterelnök után politikusokat akart meggyőzni arról, hogy ne utasítsák el egyértelműen OMV-Mol ügyletet. A ritkán egyetértő magyar politikai elitet azonban nem igazán sikerült meggyőznie Ruttenstorfernek.
Vágólapra másolva!

Az OMV-Mol ügyet egységesen elutasító magyar politikusok meggyőzése lehetett a célja az osztrák OMV vezérigazgatójának, azzal, hogy szerdán magyarországi látogatást tett Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél, és még este fogadást adott, amelyre a magyar politikai elitet is meghívták.

Kiszivárgott információk szerint azonban egyik helyen sem sikerült áttörést elérnie az osztrák cég vezetőjének. A miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az ügyben nem változott a véleménye. Az [origo] politikai körökből úgy tudja, az esti fogadásról is több politikus is távol maradt.

A magyar miniszterelnökkel egyébként kölcsönös egyeztetés és megállapodás eredményeként találkozhatott Ruttenstorfer. Ennek a megállapodásnak volt a része az is, hogy az osztrák kancellár fogadta a Mol Rt. vezérigazgatóját, Hernádi Zsoltot.

Az MTI információi szerint a két találkozó osztrák kezdeményezésre jött létre, és a a hírügynökség is azt írta, hogy a magyar álláspont a korábbiakhoz képest nem változott. Daróczi Dávid kormányszóvivő a találkozás után egyesen azt mondta: az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekintik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban ennél is keményebben fogalmazott: a magyar miniszterelnök újraállamosításnak tartaná, ha az OMV átvenné az irányítást a Mol felett. Ezért kérte korábban az igazságügyi minisztertől, készítsen elő egy szabályozást az Európai Unió normáival összhangban annak érdekében, hogy a magyar állam kontrollt tudjon gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban. A "lex Mol" néven ismertté vált törvényt az Országgyűlés az összes parlamenti párt támogatásával október 8-án elfogadta.

Nehéz hete volt az OMV vezérigazgatójának

A héten vizsgálat is indult az osztrák cég vezetője ellen, helyi lapértesülések szerint, amit az OMV szóvivője cáfolt. A vizsgálat alapjául egyébként az osztrák Profil magazin szerint az szolgálhat, hogy néhány héttel a Mol-ra adott vételi szándéknyilatkozat előtt hívta le OMV részvényopcióját Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója. Az osztrák pénzügyi felügyelet szerint pedig felveti a bennfentes kereskedés gyanúját, hogy az opció lehívását alig három héttel követte a Mol vételére kiadott szándéknyilatkozat, melynek hatására az OMV részvények árfolyama esett. A vezérigazgató szeptember 6-án 42 ezer részvényt hívott le, készpénzben.

A lépést követően alig három héttel, szeptember 25-én jelentette be az OMV, hogy 32 ezer forintos áron szándékában állna vételi ajánlatot tenni a Molra, ha feltételei teljesülnek. Részben éppen ezen utóbbi feltételek teljesülésének (szavazati korlát eltörlése, a vezetés által kontrolállt részvénycsomag csökkentése) reménytelensége miatt az osztrák tőzsde - ahogy egyébként egy ízben már korábban is - negatívan reagált a bejelentésre. Az OMV részvények értéke mintegy tíz százalékkal, 46 euró körüli árfolyamra esett.

A kérdés természetesen az, hogy az opciós lehívás - egyébiránt időpontját tekintve, például a negyedéves jelentésekre figyelemmel is korlátok közé szorított - jogával élő Ruttenstorfer szeptember elején már tudott-e a későbbi ajánlatról. Az OMV szóvivője visszautasította a feltételezést. Thomas Huemer hangsúlyozta, egy rutinvizsgálatról van szó, melyben egyébként az FMA még meg sem kereste a céget, de amennyiben ez megtörténik, mindenben együttműködnek.