Nem kap képzési támogatást a Hankook

Vágólapra másolva!
A szociális és munkaügyi miniszter saját hatáskörben felfüggesztette a Hankook gumigyár számára 143 millió forint képzési támogatás folyósítását a munkaügyi előírások megsértése miatt. A Hankook Tire menedzsmentje szerint a határozat ellentétes a 2005-ben hozott kormánydöntéssel és a 2006-ban aláírt keretmegállapodással is.
Vágólapra másolva!

Schrancz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szóvivője a hírrel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) nemrégiben munkaügyi szabálytalanságok miatt bírságot szabott ki a cégre.

A Hankooknak lehetősége van a Munkaerő-piaci Alapból munkahelyteremtésre, képzésre támogatást igényelni. E támogatás folyósítását függesztette fel a munkaügyi miniszter addig, amíg a törvényes viszonyok helyre nem állnak - mondta a szóvivő.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pedig azt közölte, hogy Garamhegyi Ábel, a tárca államtitkára nem állított olyat, hogy a Hankook a munkaügyi bírságok ellenére megkapja a munkaügyi támogatásokat. Ehelyett az államtitkár arról nyilatkozott, hogy a cég egyedi kormánydöntés alapján, beruházáshoz nyújtott fejlesztési támogatást kapott.

Az államtitkár a tárca közleménye szerint munkaügyi támogatásokról nem beszélt, és nem is beszélhetett, mivel azok nem tartoznak a tárca illetékességébe, azokat a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal kötött külön megállapodás rögzíti.

Bányai Tibor, a társaság humánerőforrás-igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: miután a munkaügyi tárca vezetője mérlegelési jogával élve nem adott helyt a Hankook Tire Magyarország Kft. mintegy 140 millió forintos képzési támogatási kérelmének; a cég tárgyalások felvételét kezdeményezte, és tájékoztatta a miniszterelnököt.

Bányai Tibor tájékoztatása szerint Lamperth Mónika október 16-án értesítette a dunaújvárosi vállalkozás menedzsmentjét arról, hogy nem ad helyt a cég támogatási kérelmének.

A levélben foglaltakról a HR igazgató elmondta: bár a Hankook a támogatás benyújtásának idején - 2006 elején - eleget tett a támogatáshoz kötött jogi kritériumoknak és az azt megelőző két évben munkajogi kapcsolatai is rendezettek voltak, a miniszter a döntésnél az egyéb körülményeket is figyelembe vette.

A mérlegelésnél döntő szerepe volt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség által lefolytatott munkaügyi vizsgálatok során feltárt hiányosságoknak, annak, hogy - a sajtóban közöltek szerint- a munkavállalók jogait sértő hiányosságok miatt a cég munkajogi kapcsolatai nem rendezettek.

A 2006. november 9-én az akkori szociális és munkaügyi miniszter által aláírt keretmegállapodás szerint a támogatást a képzés ütemének megfelelően biztosítják. A Hankook 2006 januárjától 270 dolgozó magyarországi és dél-koreai képzésére 520 millió forintot költött, s a támogatás ennek az összegnek csak egy részét fedezné - mondta Bányai Tibor. Hozzátette: a dél-koreai vállalkozás mindent megtett azért, hogy megfelelő képzésben részesítse s általa növelje a magyar munkaerő versenyképességét.

Az OMMF által feltárt hiányosságok nagy részét a cég már a vizsgálat idején megszüntette, s komoly erőfeszítéseket tett a jogszabályokban előírt rendezett munkajogi kapcsolatok kialakítására - mondta.

[origo]/MTI