Szolnokon bezár a cukorgyár

Vágólapra másolva!
Megszünteti a cukortermelést szolnoki gyárában a hatvani központú Mátra Cukor Zrt. Az alkalmazottak további sorsáról - az európai és nemzeti jogszabályoknak megfelelően - a szerkezetátalakítási program keretében a munkavállalói képviselettel közösen megalkotandó szociális terv alapján gondoskodik.
Vágólapra másolva!

Ezzel együtt a cég társasági kvótája mintegy harmadának visszaadását tervezi, és a megmaradó 100 ezer tonna lehetővé teszi, hogy szerencsi cukorgyára eredményesen és hatékonyan termeljen tovább. Azok a cukorrépa termesztők, akik folytatják ezt a tevékenységet, a borsod megyei gyárat fogják alapanyaggal ellátni - közölte a német tulajdonú társaság igazgatósága. A dolgozókkal együtt több mint 150-en válnak hamarosan munkanélkülivé.

A Mátra Cukor Zrt. szerint a szolnoki gyártás beszüntetését és a cég kvótájának csökkentését az európai cukorpiac és a cukorpiaci szabályozás változása indokolja. A cukorpiaci reform második üteme erősen ösztönzi a cukorrépa termesztőket és a cukorgyártókat tevékenységük méretének korlátozására, szállítási joguk, illetve kvótájuk egy részének visszaadására.

Ilyen jogi háttér mellett a magyar répatermelők arra sarkallják a hazai cukorgyártókat, hogy az eredeti tagállami kvóta 50 százalékot meghaladó hányadáról mondjanak le. Azon termelők, akik a társasággal egyetértésben lemondanak szállítási jogukról, kompenzációban részesülnek. A nagymértékű kvótacsökkentés lehetővé teszi, hogy azok, akik továbbra is termesztenek répát, uniós forrásból többletbevételhez jussanak.

A második legmmodernebb gyár (volt)

Az uniós cukorszabályozás szigorodása ellenére a német Nordzucker AG. - a Mátra Cukor Zrt. anyavállalata - kiáll a cukorgyártás fenntartásáért Magyarországon, és úgy látja, hogy a térségben valószínűsíthetően kialakuló keresleti többlet lehetőséget nyújt méltányos bevétel elérésére.

Pokol Balázs vezérigazgató az idei cukorrépa-feldolgozási szezon kezdetén még úgy nyilatkozott a Szolnokon megjelenő Új Néplap című megyei napilapnak, hogy a Szolnoki Cukorgyár nem jut a kabai gyár sorsára, amelyet tulajdonosa, az Eastern Sugar bezárt. Az idei - ezek szerint utolsó - kampányt Szolnokon, az ország második legmodernebb gyárában december közepéig tervezték, fél millió tonna nyers répa feldolgozásával mintegy 70 ezer tonna kristálycukrot állítanak elő.