Tovább garázdálkodhat a medve a BÉT-en

Vágólapra másolva!
Az alacsonynak látszó magyar részvényárak ellenére nem árt az óvatosság a papírok vásárlásánál - hívják fel a figyelmet az [origo] által megkérdezett részvénypiaci elemzők. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a nagyon bizonytalan helyzet nem hoz újabb komolyabb áresést a világ, és ezáltal a magyar tőzsdén is. Aki mégis most akarja erre költeni a pénzét, ne rövid távon gondolkozzon.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen a globális nemzetközi hangulat határozza meg a magyar tőzsde irányát is, a közelmúltban nyilvánosságra hozott gyorsjelentések hatása ugyanis szinte nulla volt - mondja Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője.

Az elmúlt időszak után egyébként a magyar részvényvények fundamentális alapon már nem drágák, a vásárlással azonban óvatosan kell bánni - véli az elemző. A világ tőzsdéin ugyanis nagyon komoly bizonytalanság van, s nehéz megjósolni, hogy ez meddig tarthat. A jelentős visszaesés után ugyanakkor arra is van esély, hogy az év végével megnyugodnak a piacok - véli Török. A jelenlegi helyzet megítélése azért is nagyon nehéz, mert mind a további csökkenésre, és mind az emelkedésre is vannak érvek.

Az OTP a legnagyobb vesztes

A másodlagos jelzálogpiacon keletkezett veszteségek sok banknak okoztak komoly mínuszokat, ezért a mostani helyzet egyik legnagyobb vesztese annak ellenére az OTP, hogy a magyar és régiós bankokat az amerikai piaci veszteségek csak nagyon közvetve érintik. Egyébként is, amikor tőkekivonás van a magyar részvénypiacról, az OTP szinte mindig az élen áll az esésben, aminek az az oka, hogy ez a papír szerepel legnagyobb súllyal a BUX kosárban - hívja fel a figyelmet Török Bálint.

A második legfontosabb papírnak számító Mol is megszenvedi egyébként a tőkekivonásokat, és ez most sincs másként. A nagyobb papírok közül ugyanakkor az OTP, az Mtelekom, és a Richter lehet olcsó a jelenlegi szinteken, bár 24 000 forint közelében már a Mol is jó vásárlási lehetőséget ad - véli a Buda-Cash elemzője.

Forrás: EPA

A medve jelképezi az árak esését a tőzsdén

Hiába olcsóak azonban a magyar papírok, a vásárlásuknál indokolt lehet az óvatosság. Amerikában ugyanis jó esély van a recesszióra, ami akár évekig is elhúzódó áresést, illetve stagnálást hozhat a részvénypiacokra. Így aki most vásárol, annak fel kell készülnie arra is, hogy esetleg több évig is benne kell ülnie az adott papírban.

Török szerint egyébként attól nem kell tartani, hogy a budapesti piacot az átlagnál érzékenyebben érinti majd a mostani válság a magyar makroadatok miatt. Az elmúlt időszakban jól látható volt, hogy a külföldiek portfoliójában már korábban sem voltak túlsúlyozva a magyar részvények. Így az elemző szerint a januári szokásos átrendeződésnek akár nyertesei is lehetnek a magyar részvények, ha az a fundamentumok alapján történik.

Rövid távon ne várjunk busás hasznot

Rövid távon azonban, hiába látszanak olcsónak a magyar részvények senki se várjon óriási hasznot - figyelmeztet Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője. A jelenlegi szinthez képest is jöhet ugyanis akár egy jelentős esés is újabb rossz hírek esetén. Török Bálint szerint ilyen helyzetekben érdemes a technikai elemzésekre jobban odafigyelni.

A jövő évben is érheti még kellemetlen meglepetés a részvénypiacokat - véli Sarkadi. Az amerikai gazdaság lassulása ugyanis okozhat még kellemetlen meglepetéseket. Szintén kedvezőtlen lehet, ha az amerikai ingatlanok ára a várt 3-4 százalékos csökkenés helyett például 10 százalékkal esik vissza. Ez tovább növelheti ugyanis a rossz másodlagos jelzáloghitelek arányát újabb veszteségeket okozva a bankoknak.

Jelentős kockázatok vannak

Az amerikai válság mély nyomokat ugyan valószínűleg nem hagy a gyorsan bővülő kínai és indiai gazdaságon, ezek bruttó hazai termék (GDP) növekedésének a lassulása azonban tovább csökkentheti a jelentős amerikai kitettségek miatt az USA gazdaságának erejét.

Egy másik időzített bomba lehet az olajár, ami, ha komolyabb korrekcióba kezd, úgy jelentős áresést hozhat az iparágban érintett társaságoknál. Sarkadi szerint is indokolt tehát az óvatosság, meglátása szerint ugyanis biztosan csak 2-5 éves távlatban lehet azt mondani, hogy a mostani részvényvásárlással extra hozamot lehetne elérni a fix hozamú papírokkal szemben.