Nem fizet osztalékelőleget a Linamar

Vágólapra másolva!
A kisrészvényesek kérték, ám a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Nyrt. rendkívüli közgyűlés nem támogatta, hogy a cég osztalékelőleget fizessen - döntött a társaság részvényeseinek többsége a rendkívüli közgyűlésen.
Vágólapra másolva!

A részvénytársaság többségi tulajdonosai ugyanis, mint ahogy eddig mindig, továbbra is fejlesztésekre, illetve beruházásokra kívánják fordítani a keletkezett nyereséget - közölte a közgyűlést követően Ivanics János, a társaság vezérigazgatója.

A rendkívüli közgyűlést egyébként a Budapest Alapkezelő Zrt. valamint további négy kisrészvényes kezdeményezte, akinek a tulajdoni arányuk a társaságban meghaladja az öt százalékot. A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy nem változtatnak sem az igazgatóság sem a felügyelő bizottság személyi összetételén.

Az igazgatóság által javasolt alapszabály módosítás háromnegyedes többség hiányában elutasításra került. Megszavazta ugyanakkor a közgyűlés, a szótöbbséget igénylő határozatokat, így az igazgatóság felhatalmazását a saját részvény vásárlására 18 hónapos határidővel, valamint meghosszabbította további öt évre az igazgatóság jogosítványát zártkörű alaptőke emelésre.

A Linamar Hungary Nyrt. első féléves gyorsjelentése szerint az árbevétele az első félévben 4,1 százalékkal 14,343 milliárd forintra nőtt, üzemi eredménye 41 százalékkal elmaradt az előző esztendő első félévétől, és 911 millió forintot tett ki.

A társaság magyarázata szerint az üzemi eredmény mérséklődését a bruttó eredmény csökkenése mellett az egyéb bevételek és ráfordítások között elszámolt nettó árfolyamveszteség és a vevői értékvesztés nettó hatása okozta.

A Linamar 2007. első félévi mérleg szerinti nyeresége 647,755 millió forint volt, 41 százalékkal kisebb a 2006. első hat havinál, az egy részvényre jutó nyereség 75 forint szemben az egy évvel korábbi 128 forinttal.