Vágólapra másolva!
Az agrártermékek átlagos termelői ára 25,6 százalékkal volt magasabb 2007. szeptemberben az egy évvel korábbinál, a növényi termékeké 50,6 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 2,6 százalékkal növekedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az első kilenc hónapban az agrártermékek termelői ára 16,9 százalékkal, a növényi termékeké 32,1 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az agrártermékek termelői ára az első nyolc hónapban 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékeké 23,4 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 1,3 százalékkal.

Tavaly január-szeptemberben az agrártermékek termelői ára 9,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a növényi termékeké 16,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 3,5 százalékkal emelkedett. Az idén az első háromnegyed évben a mezőgazdasági termelés ráfordításainak ára 12,5 százalékkal volt magasabb a 2006. azonos időszakinál.

Szeptemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva a növényi termékeken belül meghatározó súllyal bíró gabonafélék termelői ára 91,8 százalékkal emelkedett. Az ipari növényeknél 3,6 százlékos árcsökkenés jelentkezett. Szeptemberben az elmúlt hónapokban is jelentős árnövekedést mutató burgonya ára 29,8 százalékkal volt magasabb. A zöldségfélék ára az előző havi csökkenés után 12 százalékkal növekedett, ezen belül az egyes zöldségek áralakulását tekintve jelentős különbségek figyelhetők meg.

Szeptemberben a zöldpaprika termelőiár-színvonala 12,5 százalékos árnövekedést mutatott, miközben a közel azonos súlyú és így a zöldségek áralakulását szintén nagymértékben befolyásoló paradicsom ára 17,8 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök 42,6 százalékos árnövekedésére szeptemberben az alma 84,8 százalékos és a szőlő 31,9 százalékos áremelkedése gyakorolt döntő befolyást.

Szeptemberben a vágóállatok termelői árainak 3,6 százalékos csökkenésén belül a vágósertés termelői ára 13,2 százalékkal csökkent, a vágóbaromfié 15,1 százalékkal nőtt tizenkét hónap alatt. Az állati termékek 14,8 százalékos áremelkedésén belül a tej termelői ára 16 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 10,4 százalékkal emelkedett.

Az első kilenc hónapban a gabonafélék termelői átlagára jelentős mértékben, 58,4 százalékkal nőtt az előző év január-szeptemberihez képest. A burgonya ára szintén kimagaslóan, 42,2 százalékkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban az ipari növények átlagosan 1,1 százalékkal drágultak. A zöldségfélék ára gyakorlatilag nem változott, a gyümölcsöké 34,7 százalékkal növekedett a tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árai 2,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2006. január-szeptemberben. A vágóbaromfi ára 12,1 százalékkal nőtt, a vágósertésé 10,9 százalékkal csökkent. Az állati termékek ára 8,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 8 százalékkal, az étkezési tyúktojás ára 12,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Az első háromnegyed évében a mezőgazdasági folyó termelő felhasználás árszínvonala 13,8 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az üzemanyagárak csökkenése miatt a felhasznált energia ára megközelítőleg 1 százalékkal csökkent, ugyanakkor a jelentős súllyal bíró takarmány ára 29,7 százalékkal növekedett. A műtrágyák ára 10,7 százalékkal nőtt, a vetőmagoké 6,5 százalékkal. A mezőgazdasági beruházások árszínvonala 4,6 százalékkal emelkedett. Az agrárolló mutatója ebben az időszakban 103,9 százalék volt.