Újabb orosz bankot vesz az OTP

Vágólapra másolva!
Közel 40,95 millió dollárért az OTP Bank tulajdonába kerül a moszkvai Donskoy Narodny Bank (DNB) 100 százaléka - közölte a magyar bank a tőzsde honlapján hétfőn. A vételárat - amely az OTP Bank szerint reális és értékarányos - az ügylet zárásakor, várhatóan 2008 elején utalják át az eladónak.
Vágólapra másolva!

Az ügylet létrejöttét minden részletre kiterjedő elemző munka előzte meg, amelyben az OTP Bank akvizíciós munkacsoportján kívül a hitelintézet jogi és könyvvizsgálói tanácsadói, a Bakers & McKenzie, és a Deloitte vettek részt. A magántulajdonú univerzális bank az Orosz Föderáció Déli Szövetségi Kerületében, Rostov Régióban található. A DNB 2006. év végi 89,3 millió dollár mérlegfőösszege alapján a rostovi régió egyik meghatározó bankja, amelynek saját tőkéje a tervek szerint év végére elérheti a 13 millió dollárt.

A bank elsődlegesen a retail szegmensre fókuszál, közel 170 ezer lakossági betétszámlával és 50 ezer hitelszerződéssel rendelkezik, ügyfeleit 46 bankfiókon keresztül szolgálja ki. A Donskoy Narodny Bank jól illeszkedik az OTP Bank terjeszkedési stratégiájába, hiszen az OTP Bank 2006-ban vásárolt oroszországi leányvállalata, az Investsberbank organikus fejlődése és térnyerésének markáns növekedése mellett a hangsúlyos jelenlét az ország déli részén további lendületet ad a látványosan fejlődő Oroszországi Föderáció gazdasági lehetőségeinek kihasználásához.

Az ár mellett a tranzakció minden lényeges feltételét és garanciális elemét tartalmazó dokumentum aláírására 2007. november 12-én kerül sor. A szignálást a DNB többségi tulajdonosának képviselője, az OTP Bank Nyrt. képviseletében pedig Wolf László vezérigazgató-helyettes és Németh Miklós ügyvezető igazgató végzik. Az adásvételi tranzakció várható 2008 eleji zárását követően megkezdődik a DNB integrációja az Investsberbankba az egységes oroszországi működés és a meglévő szinergiák mielőbbi hatékony kihasználása érdekében. Az Investsberbank az 1200 szereplős oroszországi bankpiac 50 legnagyobb szereplőjének egyike, amelynek mérlegfőösszege 2007. I. félévének végén meghaladta a 2 milliárd dollárt, adózás utáni eredménye pedig 15,92 millió dollár volt. Az univerzális szolgáltatásokat nyújtó hitelintézet 880 ezer ügyfelét 2007. első félévének végén 109 fiókon keresztül szolgálja ki.