Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gátszakadás a kgfb-piacon

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a verseny padlóra küldte a kötelező felelősségbiztosítási tarifákat. Az első hét adatai alapján 730 ezer váltó, 24 ezer forintos átlagos megtakarítás és 30 ezres átlagdíj lesz a végeredmény. Lenulláznák magukat a biztosítók? Vagy eddig tényleg ilyen drága volt?
Vágólapra másolva!

A kötelezőváltás hónapjának - a biztositás.hu oldalon az autósok által elvégzett 130 ezret meghaladó egyedi díjkalkuláció- első heti adatai alapján kalkulált számok minden várakozást meghaladnak és magukat a biztosítókat is meglepik. Az adatok azt mutatják, hogy a díjak most - egy év alatt - olyan mértékben csökkentek, mely meghaladja az előző három év - korábban jelentősnek mondott - összesített díjcsökkenését is.

Az átlagdíj a váltók körében az idei kampányban 30 500 forintra jött ki, ami - összevetve az előző évek számaival - 2006-ban 37 500, előtte 38 500, illetve 43 500 forinttal - jól látható, jelentőscsökkenést mutat.

Ugyan ez a tendencia tapasztalható az átlagos megtakarítás tekintetében is. Míg a korábbi években ez az összeg - bár folyamatosan emelkedett - soha sem ment 20 ezer forint fölé, idén áttörve ezt a határt a váltók körében 24 ezer forintra nő (tavaly 18 500, majd rendre 17 és 16 ezer forint volt). A korábban kismértékű, de egyenletes csökkenés idén szintén kiugróan nagyot változott. A most publikált értékek a tapasztalatok szerint a kampány végéig, lényegi változáson már nem mennek keresztül, hiszen a minta mennyisége már több mint elégséges.

Biztosítók várható idei szerzései (ezer autó, becslés)

Aegon

131

Allianz

71

K&H

41

Groupama

11

Generali

37

Genertel

126

Köbe

58

MÁV

114

OTP

38

Posta

15

Signal

11

TIR

24

Union

26

Uniqua

23



A kampány végeredményét tekintve is kialakulni látszanak a számok. Ebből látható, hogy a kampányt megelőzően - a különböző piackutató cégek és szakértők által - kiadott (6-700 ezer váltóról szóló) előrejelzések nagyságrendileg nem tévedtek. A biztosítás.hu számításai alapján, amennyiben az idei kampány íve is az előző évekhez hasonlóan alakul, az idei váltók száma, szinte biztosan meghaladja majd a 700 ezret.

A korábbi években - mint ahogy idén is - több biztosító is azt igyekezett kommunikálni, hogy nem fog megdőlni az előző évi szám. Ehhez képest eddig minden évben jelentősen megdőlt váltók száma az előző évekhez képest. A biztositas.hu szerint idén is dőlni fog a csúcs, egyrészt a kedvező törvényi változások (bónusz igazolást a biztosítók egymás között küldik), másrészt a minden eddiginél alacsonyabb díjak miatt.

Az online kötés folyamatának egyszerűsödése (ma már csak néhány kattintás és egy fax), az online kedvezmények számának növekedése és az online váltás egyre népszerűbbé válása tovább erősíti ezt a tendenciát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről