Környezetbarát kötvény az Erstétől

Vágólapra másolva!
Hétfő óta jegyezhető az Erste Bank fiókhálózatában az osztrák Erste Bank AG által kibocsátott Future kötvény. Az új kötvény lényege, hogy olyan nemzetközi nagyvállalatok részvényeibe fektet, amelyek környezetbarát tevékenységet folytatnak.
Vágólapra másolva!

A kötvény forintban és euróban egyaránt jegyezhető, futamideje három év, a futamidő egészére vetített maximális kifizetés forintjegyzés esetén 39, euró esetén pedig 21 százalék lehet. A jegyzési időszak az Erste Bank fiókhálózatában 2007. december 14-ig tart.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint egyre többen ismerik fel a környezetvédelem, a környezettudatos magatartás, illetve a fenntartható fejlődés fontosságát, a pazarló energiafelhasználás következményeit és a tudatos, átgondolt energiafelhasználásból származó előnyöket. A tudás alapú társadalom előtérbe kerülése pedig felértékelte az információtechnológia fontosságát, és az iparág növekedése a közeljövőben még inkább felgyorsulhat.

Az Erste Future kötvény arra teremt lehetőséget, hogy a bank ügyfelei olyan 20 kiválasztott nagyvállalat részvényárfolyamának növekedéséből részesedjenek, amelyek ezen elvek alapján működnek, és így szerepük kulcsfontosságú lehet az emberiség jövőjében. Ilyenek például az alternatív energiaforrásokkal (például napenergia), az öko- és biotechnológiával vagy az információtechnológiával foglalkozó vállalatok.

Mivel az Erste Future kötvény forintban és euróban is jegyezhető, az euróban megtakarító ügyfelek számára is ajánlja a bank, mivel biztonságos, mégis magas hozamlehetőséget nyújt. Az Erste Future kötvény a futamidő végén egy összegben fizeti ki a hozamot. Ennek mértékét az határozza meg, hogy a kosárban szereplő 20 vállalat részvényeinek a futamidő három éve alatt hogyan változik az árfolyama. Az évente rögzíthető maximális érték forintbefektetés esetén 13 százalék, euróbefektetés esetén 7 százalék, azaz a teljes futamidőre szóló kifizetés maximuma forintbefektetésnél 39 százalék, euróbefektetés esetén 21 százalék is lehet.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: az Erste Future kötvény esetében a magas hozam lehetősége nem jár magas kockázatvállalással, mivel az ügyfelek úgy részesedhetnek a részvényekkel elérhető magas hozam lehetőségéből, hogy közben nem vállalnak tőkekockázatot. Ha ugyanis a kiválasztott részvények a futamidő alatt rosszul teljesítenek, akkor a befektető visszakapja a kötvény névértékét, amennyiben befektetését a hároméves futamidő végéig megtartja.

Az Erste Future kötvény az Erste Befektetési Zrt. negyedik strukturált kötvénykibocsátása idén. Nyár elején az Erste Luxus kötvény, majd ősszel az Erste TOP 10 kötvény került kibocsátásra összesen 3 milliárd forint, illetve 12 millió euró értékben az Erste Bank fiókhálózatában, valamint jelenleg is folyik a Prémium Garantált kötvény jegyzése a Magyar Posta Zrt. postahelyein.