Kóka védi a Lex Mol-t

Vágólapra másolva!
A kormánynak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon arra a figyelmeztetésre, amelyet a Lex Mol életbelépése miatt kapott az Uniótól. Kóka János szerint a törvény nem ütközik a szabad tőkemozgás elvébe.
Vágólapra másolva!

A meghatározott határidőre, a megkereséstől számított két hónapon belül elküldi a kormány a Lex Mol-lal kapcsolatos válaszát az Európai Bizottságnak - derült ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön Brüsszelben tett nyilatkozatából.

Az Andris Piebalgs energiaügyi biztossal folytatott tárgyalásai után, újságírói kérdésekre válaszolva a miniszter azt mondta, a válaszban a kormány világossá fogja tenni, hogy szándékai összhangban állnak az uniós szabályozással, és nem sértik a tőke szabad mozgásának elvét sem.

Liberális politikusként nem is értene egyet olyan szabályozással, amely akadályozza a szabad tőkemozgást - tette hozzá. Meggyőződését fejezte ki, hogy a kormánynak az eljárás során sikerül megállapodásra jutnia a bizottsággal. Amennyiben szükséges, ennek érdekében kisebb változtatásokat, "finomhangolásokat" elvégeznek a jogszabályon - mondta.

"Bízom abban, hogy a most kezdődött egyeztetés megnyugtató eredményre fog vezetni. Ma kifejezetten optimista vagyok ebben a kérdésben". Az Európai Bizottság november 13-án intézett figyelmeztetést Magyarországhoz a Lex Mol néven emlegetett jogszabály miatt, amely védeni hivatott az ellenséges felvásárlástól a stratégiai fontosságú vállalatokat.