Újabb mélységet hódított meg a dollár

Vágólapra másolva!
Az USA-dollár árfolyama minden idők legalacsonyabb szintjére esett az euróval szemben, miközban a kereskedők az Egyesült Államok lakásépítési adataira várnak. A jennel szemben viszont erősödött a dollár.
Vágólapra másolva!

Reggel a 13 európai nemzet közös valutájáért 1,4767 dollárt adtak az öreg kontinensen, később 1,4782-et, majd kedden délután 1,48-ra emelkedett az euró dollárhoz viszonyított árfolyama. Hétfő délután New Yorkban még 1,4667 volt az euró/dollár árfolyama - írja a CNN.com. Az új csúcs alig több mint 10 napja született, akkor egy euróért 1,4752 dollárt adtak.

A brit font értéke is nőtt a dollárhoz képest, egységnyi szigetországi fizetőeszköz 2,0597 dollárt ért kedden New Yorkban. A font szintén november 9-én ért el csúcsot a dollárral szemben, ekkor 2,1144 dollárt is adtak egységnyi brit fizetőeszközért, amire a '80-as évek eleje óta nem volt példa. Közben a dollár erősödött a japán jennel szemben: egy amerikai dollár hétfőn még 109,85 jent ért, de kedden már 110,42 jent adtak érte.

Az euró és a font augusztus óta kitartóan erősödik a dollárhoz képest az USA gazdaságának egészségét illető félelmek közepette, amit csak tetézett a másodlagos hitelválság.

Több építés, kevesebb engedély

Az amerikai gazdaság állapotának indikátoraként is tekintett ingatlanpiaci számok felemás képet mutatnak. A várakozásokra alaposan rácáfolva októberben 3 százalékkal nőttek a megkezdett lakóingatlan-építések az Egyesült Államokban, éves szinten 1,229 millióra. A Dow Jones Newswires által megkérdezett szakértők az októberben megkezdett lakóingatlan-építéseket 0,9 százalékkal 1,180 millióra várták mérséklődni éves szinten az előző havi 1,193 millióról. Tovább csökkent viszont a lakásépítési engedélyek száma októberben: míg az elemzők 4 százalékos mérséklődésre számítottak, a tényleges csökkenés azonban ennél is nagyobb, 6,6 százalék volt, vagyis 14 éve nem látott alacsony szintre esett az új engedélyek száma.

[origo]/MTI