Inflációt fokoz a hitelválság

Vágólapra másolva!
A nemzetközi hitelválság világszerte lassítja a gazdaságot, és fokozza az inflációt - mondta szerdán Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az elemző az alapkezelő új befeketetési alapját bemutató sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kibontakozó hitelválság következtében sokkal óvatosabbá válik a bankok hitelezési gyakorlata a jelenleginél. Ennek hatására a vállalkozások lassabban és drágábban jutnak hitelhez, ami lassítja a gazdaság fejlődésnek ütemét.

A Budapest Alapkezelő szakértője szerint azok az országok, amelyeknek viszonylag rendben van a költségvetésük, állami beruházásokkal és költekezéssel próbálják majd ezt ellensúlyozni.

Kína például várhatóan amerikai államkötvények vásárlása helyett az ország középső részének fejlesztésére fordítja költségvetési forrásait. De hasonló lépések várhatók az olajexportáló országok esetében is.

A költségvetési kiadások növelése azonban mindenütt fokozza az inflációs nyomást. Mivel a világ országainak gazdaságai ma már nagyon nyitottak, ezért az inflációs nyomás begyűrűzik az állami gazdaságélénkítés eszközével mérsékelten vagy egyáltalán nem élő országokba is.

Giczi József