A csehek gondolnak a jövőre

Vágólapra másolva!
Mintegy három százalék körüli reálhozamra számíthatnak idén a kiegészítő nyugdíjalapok Csehországban. Jövőre a reformok következtében magasabb, négy százalék körüli infláció várható, így az alapok számára nehezebb lesz nyereséget elérni. 
Vágólapra másolva!

A állami támogatásokkal együtt a tíz cseh nyugdíjalap idén 6-7 százalékos hozamra számít, amit az infláció mintegy három százalékkal mérsékel reálértékben. Ez nagyjából az infláció mértékének megfelelő növekedés - közölte szerdán Prágában Jan Divis, a nyugdíjalapok szövetségének alelnöke. Tavaly a kiegészítő nyugdíjalapok ügyfelei átlagban 3,2 százalékot kaptak pénzük után, míg az infláció a 2,5 százalék volt. Az utóbbi 12 évben a kiegészítő nyugdíjalapok évi átlagban 5,92 százalékos hozamot termeltek, a reálhozam pedig 1,57 százalék volt. Jövőre Divis szerint a reformok következtében magasabb, négy százalék körüli infláció várható, így az alapok számára nehezebb lesz nyereséget elérni.

"A konzervatív befektetési stratégia a törvényi szabályozásból és a nyugdíjalapok lényegéből fakad. Szükség lenne azonban olyan változásokra, amelyek emelnék a nyereségességet, hogy nagyobb értelme legyen a nyugdíj-előtakarékosságnak" - mondta újságíróknak Petr Zámecník, az Investujeme.cz gazdasági hírportál főszerkesztője.

A kiegészítő nyugdíjalapok minden nehézségük ellenére is vonzóak, főképpen a középkorúak és az idősebbek számára. A kockázat minimális és az állam támogatja a megtakarításokat. Aki havi 500 koronát tesz félre, az 120, míg 1500 koronánál havi 150 korona állami támogatást kap. A kormány olyan változásokat tervez, amelyek lehetővé tennék, hogy az alapok többet kockáztassanak a befektetésekkel, de egyúttal nagyobb nyereséget produkálhatnak.