Vágólapra másolva!
Négy nagyobb finanszírozási programban vesz még részt Magyarországon a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), mondta hétfőn, a bank elnökével, Jean Lemierre-rel tartott londoni megbeszélése után Gyurcsány Ferenc.
Vágólapra másolva!

Az M6-os autópályát alapvetően köz- és magánfinanszírozási együttműködéssel szeretné megépíteni a kormány; az EBRD a magánbefektetők finanszírozásában vesz részt.

Gyurcsány Ferenc elmondta: az EBRD az elmúlt hetekben benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnak azt az ajánlatát, hogy induljon Magyarországon átfogó, nagy energiatakarékossági program, döntően a lakossági szektorban, európai fejlesztési forrásokat bevonva. A programmal a magyar energiafelhasználást néhány százalékkal lehetne csökkenteni, ez is azonban "hatalmas pénzt" jelentene.

A harmadik nagy együttműködési terület az EBRD-vel a magyar vállalatok térségbeli terjeszkedésének támogatása. Már ma is vannak olyan magyar cégek, amelyek regionális terjeszkedését az EBRD legalább részben finanszírozta; a kormányfő az OTP-t és a Trigránitot említette.

Gyurcsány Ferenc végül "az egész bank gyakorlatában példa nélkülinek" nevezte, hogy az EBRD Magyarországon egészségügyi szolgáltatás-szervezésbe fektetett be, egy olyan magántársaságba, amely Magyarországon már több kórházat is működtet, segítve az egész magyar egészségügyi reformfolyamatot. Az EBRD tájékoztatása szerint a program révén a Hospinvest tíz magyarországi közkórház, illetve kórházi gyógyszertár irányításához, e kórházak átalakításához és korszerűsítéséhez kap támogatást.

A londoni bank az éves jelentésben a magyar közegészségügyi rendszer ésszerűsítése és a szűkös állami forrásokra nehezedő nyomás enyhítése szempontjából alapvető fontosságúnak nevezte a karcsúsítást, a konszolidációt, sőt egyes kórházak bezárását.