Világszerte gyorsul az infláció

Vágólapra másolva!
Októberben fél százalékkal emelkedett az árszínvonal az euróövezetben szeptemberhez képest, tavaly októberhez viszonyítva pedig 2,6 százalékkal. Az amerikai szakértők arra számítanak, hogy októberben az Egyesült Államokban is nőtt a fogyasztói árindex. Idén és jövőre valószínűleg a várakozásokat meghaladó lesz az infláció Oroszországban is.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból kitűnik, hogy az energia mellett elsősorban az ital- és a dohányféleségek ára szökkent fel az elmúlt hónapban: az energiaárak havi növekedése 0,6 százalék volt (éves szinten 5,5 százalék), míg az élvezeti cikkek szeptemberhez képest átlag 1 százalékkal drágultak, bár ezzel együtt is tavaly októberi árszintjüket csak 3,5 százalékkal haladták meg.

Az energia- és élelmiszerárakkal nem számoló maginfláció éves szinten 2,1 százalék volt, és októberben 0,5 százalékkal nőttek az árak szeptemberhez viszonyítva. Szeptemberben az euróövezet éves szintű maginflációja még csak 2 százalék volt.

Az Eurostat közlése szerint az EU októberi inflációja éves szinten 2,7 százalékot ért el októberben és fél százalékos volt szeptemberhez képest a drágulás.

Az EU statisztikai hatósága jelentésében kiemeli: az euróövezetben októberben éves szinten számolva Szlovéniában volt a legnagyobb az infláció, 3,3 százalékos, megelőzve a 2,9-2,9 százalékos Görögországot és Ausztriát.

Az EU-ban az infláció terén a múlt hónapban Lettország mutatta a legnagyobb arányú növekedést (éves szinten 8,9 százalékost), majd Magyarország következett (7,8 százalék).

A várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árszint októberben, szeptemberhez képest, az Egyesült Államokban, az energiaárak nagyobb arányú emelkedését más javak, illetve az ingatlanok árának csökkenés csaknem ellensúlyozta.

Az úgynevezett maginfláció növekedése - amelyben az energia- és az élelmiszerárak változását nem veszik figyelembe - 0,2 százalékos volt a múlt hónapban.

A fogyasztói árak szintje idén októberben egészében 3,5 százalékkal állt a tavaly októberi felett, de az éves maginfláció 2,2 százalékos volt.

A múlt hónapban az energiaárak 1,4 százalékkal emelkedtek az Egyesült Államokban, a villamos áram ára másfél százalékkal. Az élelmiszerek havi drágulása 0,3 százalékos volt októberben.

Az amerikai szakértők is arra számítanak, hogy októberben emelkedett a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban. A Dow Jones Newswires által megkérdezett 22 elemző véleményének az átlaga szerint októberben 0,3 százalékkal nőtt volna a fogyasztói árindex a szeptemberi ugyancsak 0,3 százalékos emelkedést követően. (Augusztus: -0,1 százalék.)

Előrejelzésük szerint az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított októberi magindex 0,2 százalékkal bővült, miután szeptemberben 0,2 százalékkal nőtt. (Augusztus: +0,2 százalék.)

Idén és jövőre valószínűleg a hivatalos várakozásokat meghaladó lesz az infláció üteme Oroszországban - közölte az orosz gazdasági minisztérium gazdasági előrejelző hivatalának a vezetője.

Andrej Klepacs, a UBS bank Moszkvában megrendezett pénzügyi konferenciáján azt mondta, hogy az idei infláció mintegy 11 százalékos, vagy azt valamivel meghaladó lesz a kormány 8 százalékos várakozásával szemben. A vártnál nagyobb inflációt a globális élelmiszerár növekedés okozza - tette hozzá.

A jövő évi infláció kapcsán a szakértő úgy vélekedett, hogy valószínűleg szintén felülmúlja a hivatalosan várt 6-7 százalékot