Együtt süllyed az angol gazdaság a focival

Vágólapra másolva!
Sportban érdekelt üzletemberek arra figyelmeztetnek, hogy a jövő évi Európa-bajnokság kvalifikációján elvérzett angol csapat a következő évi gazdasági teljesítményüket vetheti vissza. Az angolok kétmilliárd fontos üzleti bukásról beszélnek.
Vágólapra másolva!

Az angol válogatottat sportfelszereléssel ellátó Umbro és a kiskereskedő-lánc Sports Direct is közleményt adott ki, amely figyelmeztet a szerdai, Horvátország elleni vereség következményeire. A bukás hullámai a kocsmákon, az utazási és fogadóirodákon keresztül a gazdaságot is elérhetik. Egyes becslések 2 milliárd fonttal számolnak.

"A 2008-as Eb-re való kijutás 2 milliárdos üzletet jelentett volna a gazdaságnak" - idézi Simon Chadwicket, a Coventry Üzleti Iskola sport üzletstratégia és -marketing tanszékének professzorát a BBC. Megemlítette azt is, hogy Anglia távolmaradása az Európa-bajnokságról komolyabb hatású is lehet, mint hogy csak az eladási adatokban mutatkozzon meg.

A Sports Direct részvényárfolyama 17 százalékot esett arra a hírre, hogy a sikertelen kvalifikáció miatt a tavalyi év eredményeit valószínűleg nem lesznek képesek túlteljesíteni. Egy másik sportszerkereskedő cég, a JJB Sports részvényei 8,2 százalékkal értek kevesebbet, míg az Umbro-papírok 3,7 százalékkal, mivel a válogatott mezeire kisebb kereslet várható. A hivatalos gyártó azon is aggódhat, hogy mi lesz az új, 2008-ban bevezetni tervezett mez sorsa.

Nem csak a fociüzletben közvetlenül érintettek kaptak pofont. A kocsmák és a fogadóirodák eredményei is elmaradhatnak a várttól, mivel általában nagyobb labdarúgó-eseményeken rendkívüli forgalmat bonyolítanak le. Megszenvedik a helyzetet a nagy tornákat látogató focirajongók tömegeit szállító utazási irodák és repülőtársaságok is.