Ecostat: a kis cégek pesszimisták, a nagyok bizakodóak

Vágólapra másolva!
Javultak a legnagyobb magyarországi vállalatok fél évre előretekintő konjunkturális várakozásai, az Ecostat 2007. novemberi nagyvállalati TOP-100 konjunktúra indexe 100,5 százalék az előző havi 91,2 százalék, illetve a tavaly novemberi 84,1 százalék után. A kis- és középvállalati (kkv) konjunktúra-index viszont esett az előzőhónapban mérthez képest, de magasabb a tavaly novemberinél.
Vágólapra másolva!

A nagyvállalatok 2008 első felére mind a nemzetgazdaságban, mind a saját gazdálkodásukban kedvezőbb feltételekkel és fokozatos javulással számolnak, a vélemények mindkét területen kedvezőbbek, mint az előző hónapban. A kkv-szektor ugyanakkor saját helyzetét jóval negatívabban értékeli, mint a nemzetgazdaság esélyeit.

A TOP-100 nemzetgazdaság rövid távú fejlődési esélyeit latolgató novemberi prognózisa a pénzügyi egyensúly kedvező alakulásán, a kiigazító intézkedések eredményein alapul, a nagyavállalatok saját gazdálkodásuk javuló lehetőségeit pedig a külkereskedelmi folyamatok tartós és kedvező tendenciáira alapozzák a válaszadók.

Fél éven belül javuló lehetőségekkel számol a cégek 27 százaléka, változatlanokkal 55 százalékuk. A pesszimista várakozások aránya megegyezik az előző havi értékkel. Saját vállalkozásuk jövőbeli teljesítményét az októberinél optimistábban ítélik meg: a javulásában bizakodó cégek aránya majdnem tíz százalékkal bővült, a jelenlegi lehetőségek rosszabbodását a nagyvállalatok csak 14 százaléka vélelmezi. Emellett jelentős, mintegy 30 százalék a helyzetük stabilitását vélelmező cégek aránya.

A TOP-100 csoport 54 százaléka azt feltételezi, hogy fél éven belül képes lesz teljesítményét bővíteni. A nagyvállalatok szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése idén 6,4 százalék lesz, ez 1,5 százalékponttal elmarad a szakértői várakozásoktól. A decemberi hónapra vonatkozó nagyvállalati inflációs prognózis 6,7 százalék, október óta nem változott.

A kkv szektor borúlátó

Az Ecostat kis- és középvállalati (kkv) konjunktúra-indexe 2007 novemberében 87,6 százalék, elmarad az előző havi 94,8 százaléktól, de kissé magasabb a tavaly novemberi 86,5 százaléknál - derül ki az Ecostat összefoglalójából.
A kkv-szektor novemberben a saját lehetőségekről szóló prognózissal egyezően majdnem felére csökkent azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek tevékenységük rövid távú bővülésével számolnak. A bővítés mértékére vonatkozó előrejelzés sem kedvező, rendkívül alacsony (3 százalék) a dinamikus működést feltételező vállalkozások aránya. A kis- és középvállalatok úgy vélik, hogy az előző hónapokhoz képest a következő fél évben termelési feltételeik nehezednek. Mind a belföldi értékesítésre, mind az exportra vonatkozó kilátások romlottak a cégek megítélésében.

Novemberben a kis- és középvállalatok éves inflációs előrejelzése 7,3 százalék, az elmúlt hónaphoz képest kismértékben növekedett. A decemberre vonatkozó 12 havi árindex 7,7 százalék, megegyezik az októberi várakozással. (A kormány és a jegybank 2007. évi inflációs prognózisa megegyezik: 7,9 százalék.) A kkv szektor 2007-re szóló saját hatáskörű értékesítési áremelési szándéka 4,5 százalék, lényegében nem változott a korábbihoz képest.