A Standard & Poor's visszavonta az MTelekom önálló adósminősítését

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's csütörtökön visszavonta a Magyar Telekom önálló cégadósi besorolását. Ezt a magyar távközlési szolgáltató kérte.
Vágólapra másolva!

Az S&P megjegyzi, hogy a Magyar Telekomnak nincs kintlévő hitele a tőkepiacon, és a cég kockázati minősítése egyébként is hozzá volt kötve az 59 százalékos tulajdonos Deutsche Telekoméhoz, amely a Magyar Telekom hitelállományának zömét nyújtja, és elkötelezte magát a magyar vállalat finanszírozási igényeinek támogatására.

A Standard & Poor's a Deutsche Telekomot - a legnagyobb európai távközlési vállalatot - elsőrendű "A mínusz/A-2" cégadósi besorolásokkal tartja nyilván, és eddig ugyanilyen osztályzat volt érvényben a Magyar Telekomra is. A hosszú távú "A mínusz" osztályzatot azonban - amely most már csak a Deutsche Telekomra érvényes - leminősítést valószínűsítő negatív kilátás terheli.

Az S&P tavaly szeptemberben rontotta az addigi stabilról negatívra a Deutsche Telekom és a Magyar Telekom cégadósi besorolásának kilátását, a német anyacég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásaira, valamint a csökkentett tavalyi és 2007-es eredmény-előrejelzésekre hivatkozva.

A Standard & Poor's a magyar telefoncég besorolásainak csütörtöki visszavonásáig gyakorlatszerűen együtt mozgatta, és azonos szinten tartotta a Deutsche Telekom és a Magyar Telekom osztályzatait és azok kilátását.

A Magyar Telekom hosszú távú besorolása így egy fokozattal meghaladta a magyar szuverén devizaadósságra érvényes, közepes befektetői "BBB plusz" osztályzatot, amelynek kilátását az S&P tavaly év végén - a költségvetési konszolidáció iránti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva - az addigi negatívról stabilra javította vissza, levéve a magyar adósbesorolás leminősítését a napirendről.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt hét elején tette meg ugyanezt, indoklása szerint azért, mert ma már "nagyobb a bizalom az iránt", hogy a kormány az idén és jövőre sikerrel teljesíti költségvetésihiány-csökkentési céljait.