Az EU pénzbüntetéssel fenyegeti Romániát

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán december 16-ig adott határidőt a román kormánynak annak bizonyítására, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások adminisztrációja és informatikai háttere megfelelően véd a sikkasztás, a csalás, általában a korrupció ellen, összhangban az ellenőrzés EU-beli előírásaival.
Vágólapra másolva!

Amennyiben december 16-ig sem lesz megfelelő a rendszer, akkor a brüsszeli bizottság megvonja az EU-támogatás egynegyedét mindaddig, amíg Románia nem bizonyítja a kifizetési rendszere megbízhatóságát.

Ez már újabb határidő: az október elején adott eredeti határidő december elsején járt volna le, amikor a jövő évi kifizetések megkezdődnek az EU-ban. Románia azért kapott haladékot, mert már haladást ért el a kifizetési rendszere számítógépes programjának megjavításában, de az eredmények még nem elegendők.

A közvetlen mezőgazdasági kifizetéseket és a vidékfejlesztési támogatásokat az EU a szokásos utófinanszírozásos módszerrel nyújtja. A támogatásokat a nemzeti költségvetésekből fizetik a kedvezményezetteknek, ezt az EU utóbb, számlák alapján, megtéríti a tagországoknak a közös költségvetésből, ha mindent rendben talál. Vagyis a román gazdálkodókat nem feltétlenül éri kár - a nemzeti kifizetésnek nincs jogi akadálya -, de a román költségvetés megszenvedheti a rendszer megjavításának késedelmét.