Jó minősítés az OTP jelzálog-kötvényére

Vágólapra másolva!
Magasan elsőrendű, "Aa1" előzetes minősítést adott az OTP Jelzálogbank kobocsátás előtt álló jelzálogkötvényére a Moody's Investors Service csütörtökön. Ez azonos a pénzintézet hosszú távú devizakötvény-besorolásával.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő londoni közleményében megjegyzi, hogy a kibocsátás egyes részletei a minősítés időpontjában még nem ismeretesek, de valószínű, hogy euróban jegyzett jelzálogkötvényekről lesz szó.

A Moody's a "P" (provisional) megjelölésű, előzetes minősítésekkel még az értékesítés előtt szokta ellátni a piacra vinni tervezett új adósságokat, saját előzetes véleményét közölve.

A Moody's februárban vezette be új bankbesorolási rendszerét, és ezután - több magyar bankot is érintő - sokszor radikális mértékű banki felminősítési döntéseket hozott.

Így annak idején az OTP Jelzálogbank által fedezettel kiadott devizaalapú kötvények osztályzata is javult, "Aa2"-ről "Aa1"-re.

E kötvénytípus besorolásának határt szab a Magyarországra érvényes, "Aa1"-es devizakötvény-adósi országplafon.

A Moody's az új módszertan február végi bevezetéséhez fűzött magyarázatában kiemelte: a besorolási reform tükrözi, hogy az utóbbi években egyetlen nagy európai bank adóssága sem vált nem teljesítővé, mivel a kormányok rendszerint közbeléptek megmentésük érdekében.

Londoni elemzők és piaci szereplők körében azonban komoly visszatetszést keltett a tömeges felminősítés; az akkori bírálatok szerint a Moody's saját besorolási rendszerét és hitelességét ásta alá az ilyen mértékű osztályzatjavításokkal.

A heves piaci, elemzői bírálatok hatására a Moody's nem sokkal később bejelentette, hogy "finomította" a módszertant. Az átalakítás során valamelyest csökkentette a bankok külső támogatási megítélésének súlyát, és ismét nagyobb súllyal veszi figyelembe tényleges belső pénzügyi erejüket a besorolások meghatározásában.

A hitelminősítő az új metodika alapján végrehajtott korábbi osztályzatjavítások során az OTP Jelzálogbank fedezettel kiadott, forintban vezetett kötvényeit az addigi "Aa2"-ről két fokozattal "Aaa"-ra, vagyis a létező legjobb adóskockázati kategóriába minősítette fel, az "Aa1" köztes fokozat átugrásával. Ezt a módszertan finomítása után, áprilisban egy osztattal "Aa1"-re vette vissza. Az OTP Jelzálogbank devizakötvény-osztályzatához azonban nem nyúlt, az továbbra is "Aa1".