A Swiss Re a következő áldozat

Vágólapra másolva!
A Swiss Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója lett a másodlagos hitelválság legújabb áldozata - derült ki, miután a cég 1,2 milliárd svájci frank (733 millió euró) veszteséget jelentett be.
Vágólapra másolva!

A hír meglepetésként szolgált, mivel a cég korábban sem a befektetési-, sem a hitelportfolió terén nem jelzett problémát. A részvényárfolyam 4 százalékotot esett a zürich-i tőzsdén a korai kereskedésben.

A cég olyan, személyre szabott konstrukciókat ajánlott az ügyfelei részére, amely védelmet biztosít a veszteségekkel szemben a kintlévőségek értékében. A viszontbiztosító szerint, miközben az ajánlatukat arra dolgozták ki, hogy biztonságot adjon a veszteségek távoli veszélyével szemben, a minősítő intézetek októberi példátlan és szigorú alulértékelése és ezen biztosítási forma igazán fizetőképes piacának hiánya vezetett a fedezetként szolgáló aktívák állományának jelentős csökkenéséhez. A Swiss Re tisztázta, hogy már tettek lépéseket az ilyen jellegű hitelpiaci műveletek növelésére, de részleteket még nem árultak el.

A biztosító cég azt állította, hogy a fedezetül szolgáló portfolió nagymértékű jelzálog-kötvényt tartalmaz többféle formában, például lakóingatlan- vagy kereskedelmi záloghitelként.

Jacques Airgrain vezérigazgató szerint a cég képes lehet arra, hogy lenyelje a veszteségeket. Ez az év bővelkedett rendkívüli természeti katasztrófákban, ami általában a viszontbiztosítók legnagyobb rizikója. "A pénzügyi kockázatvállalás folyamatát fejleszteni és erősíteni kell, ehhez megtettük a szükséges lépéseket" - tette hozzá.