A hitelválság húzza az aranypiacot

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedben az egy évvel korábbihoz képest csaknem ötödével megugrott a világon az arany iránti kereslet. Elsősorban az aranyba fektető befektetési alapok éhsége és az aranyékszerek iránti megnövekedett igény áll a háttérben.
Vágólapra másolva!

Az összes kereslet 19 százalékkal - 947,2 tonnára - bővült július-szeptemberben az előző év hasonló időszakához képest. Az Arany Világtanács kiadványa szerint az aranykereslet növekedése elsősorban a hitelválság következménye, a befektetők az arany, mint biztos befektetés oltalmát keresték. A befektetési célú kereslet 240,7 tonnára nőtt az egy évvel korábbi 122,7 tonnáról, vagyis közel megduplázódott a harmadik negyedben.

A jelentés szerint a világ aranyékszer-kereslete 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 590,7 tonnára, ezt a növekedést a harmadik negyedben a stabil aranyár is támogatta.
Ugyanakkor az ipari és fogászati aranykereslet csupán egy százalékkal haladta meg az időszakban a tavalyi harmadik negyed keresletét.

A kínálat is erősen nőtt

A negyed egészében egy uncia arany átlagára 680,13 dollár volt. Az aranykínálat a harmadik negyedben 1045 tonna volt, 16 százalékos emelkedéssel, elsősorban a megnövekedett hivatalos aranyeladásoknak köszönhetően.

Az arany jegyzése

Forrás: [origo]

A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú decemberi lejáratú arany ára unciánként 8,70 dollárral 799,00 dollárra esett kedden. Napközben 791,70 és 810,40 dollár között mozgott a nemesfém ára.