Zuhant az amerikai tőzsde a fekete hétfő évfordulóján

Vágólapra másolva!
Két  százalékot meghaladó mértékben gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután pont 20 évvel korábban a DJIA indexe több mint 20 százalékkal esett egyetlen nap alatt.  
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,7 százalékos (74,15 pont) csökkenéssel 2725,16 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 13 522,02 ponton zárt, ez 2,6 százalékos (366,94 pont) hanyatlás volt.

A héten a Nasdaq 2,9 százalékkal, a DJIA 4,1 százalékkal süllyedt.

Kereskedők szerint a csalódást keltő negyedéves vállalati eredmények, a jelzáloghitel-válsággal kapcsolatos további kedvezőtlen bejelentések és részben a kőolaj árcsökkenése gyengítette a vezető tőzsdemutatókat.

A Caterpillar nehézgépjármű-gyártó például visszafogta idei nyereségvárakozását, egyben jelezte, hogy a lakóingatlan-piaci hanyatlás már nem csak a pénzügyi ágazatban, hanem a gazdaság más területein is érezteti már a hatását.

A nyár végén kipattant jelzáloghitel-válság vesztese a negyedik legnagyobb amerikai bank, a Wachovia is, amely negyedéves adózott eredményének 10 százalékos csökkenéséről számolt be. Hétfőn az első számú amerikai bank, a Citigroup, szerdán a Washington Mutual, a legnagyobb amerikai takarék- és hitelbank közölt kedvezőtlen negyedéves eredményeket.

A kőolaj árcsökkenése gyengítette az energetikai cégek részvényét és emiatt a befektetők a részvényektől az államkötvények felé fordultak.

Pénteken volt húsz éve annak, hogy 1987. október 19-én a DJIA indexe 508 ponttal (22,6 százalékkal) esett egyetlen nap alatt. A tőzsdemutató történetében eddig ez volt a legnagyobb egynapi, százalékban számított visszaesés. A napot azóta is "Fekete Hétfőként" tartják nyilván.