Simor: Hiányzik az adórendszer reformja

Vágólapra másolva!
Magyarország versenyképességének helyreállításához ugyan igen fontosak az európai uniós források, de önmagukban nem elégségesek, és nem helyettesítik a reformokat - hangsúlyozta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Mindegy, hogy reformnak vagy modernizációs lépésnek nevezzük a változásokat, a lényeg, hogy "csinálni kell" - mondta.
Vágólapra másolva!

A jegybank elnöke pozitív példaként a tb-rendszerben bekövetkezett regisztrációs kötelezettséget említette, valamint az előrehozott nyugdíjazásban életbe léptetett szigorításokat, de megjegyezte, hogy Magyarországon az 55-64 év közötti korosztály 30 százaléka dolgozik, Csehországban és Lengyelországban ez az arány 40 százalék. A versenyképesség javításához hiányzik az adórendszer reformja, az üzleti környezet javítása, az önkormányzati rendszer átalakítása - mondta Simor az EU Forráskonferencia Hét rendezvényének kerekasztal-beszélgetésén.

Ha a potenciálisan felvehető EU-s források 80-90 százalékát sikerül lehívni, akkor hét éven keresztül a GDP 3-3,5 százalékának megfelelő forrást tudunk bevonni - mondta Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter. Ha ezek az összegek rendelkezésre állnak, akkor igen magas, 50 százalékos újraelosztást feltételezve, évente 6-7 százalékkal több költségvetési kiadásra nyílik mód, anélkül, hogy többletadót kellene szedni - tette hozzá. Az értelmes reformok nem gyengítik, hanem erősítik a társadalmi kohéziót - mondta Draskovics Tibor. Valamennyi reformjavaslat egyik központi eleme, hogy jól definiált módon, mindenki számára azonosan elérhető közszolgáltatást lehessen nyújtani - hangsúlyozta a miniszter.

"Magyarország versenyképességével kapcsolatban nekem mindig a magas adók jutnak az eszembe" - mondta Havas István. Az Ernst and Young vezérigazgatója szerint ha egy szolgáltatási központ adóterhelése Magyarországon 100, akkor a cseh 92, a szlovák 85, a lengyel 54-67 százalék. Az üzleti világ elfogadta a költségvetési kiigazítás szükségességét, de azt várja, hogy a növekvő adóbevételek után változzon az adóstruktúra, csökkenjenek a vállalkozásokat, illetve a munkát terhelő adók - jelezte Havas István. Az Ernst and Young vezérigazgatója elmondta azt is, hogy az üzleti élet szerint a korrupció "túlment a tűrhető határon, a kormánynak lépnie kell".