Energiaügyben össze kell fogni a régióknak

Vágólapra másolva!
A jövő energetikai és versenyképességi kihívásait a közép-kelet-európai országoknak nem saját nemzeti érdekeik mentén, hanem összefogva, egy közös érdekrendszer szerint kell megválaszolni - mondta Nani Beccalli, a GE elnöke az Első Regionális Energia Fórumon Budapesten.
Vágólapra másolva!

A régió összefogása szerint elképzelhető, hogy az együttműködést végül az összes tagországra kiterjesztik. Nani Beccalli úgy vélekedett, hogy a jövő energetikai fejlesztéseinél kikerülhetetlen a nukleáris energia, amennyiben az életszínvonal növelése, a társadalmi stabilitás, és a klímaváltozás lassítása egyszerre cél.

A GE technológiái között az atomenergia kihasználása ugyanúgy szerepel, mint a megújuló energiaforrások. Amíg Nyugat-Európában és a fejlett világban a meglévő rendszerek modernizációjára van elsődlegesen igény, addig a fejlődő világ egy teljesen új infrastruktúra kifejlesztése előtt áll a dinamikusan növekvő energiaigény miatt. A közép-kelet-európai országokat, energiajövőjüket tekintve inkább a fejlődő országok között tarja számon.

A térségben jelentős segítség lehet egy új energetikai infrastruktúra kiépítésénél a meglévő rendszerek klímavédelmi szempontból "tisztábbá" tétele - emelte ki. Nani Beccalli utalt a GE által kínált olyan szénalapú energiatermelési technológiákra, amelyek alacsony szén-dioxid kibocsátással járnak, sőt akár üvegházhatást okozó emisszió nélküli üzemelésre képesek.

Az elnök felhívta a figyelmet a kormányok szerepére, amelyek egyrészt az energetikai fejlesztésekhez szükséges kedvező gazdasági környezet kialakításával, másrészt az infrastruktúra által megkívánt oktatás biztosításával tudja elősegíteni a célok teljesülését.