Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fékeznek a lengyelek, de a jegybank így is szigorít

Vágólapra másolva!
Lengyelország hazai összterméke az idei második negyedévben 6,4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál - közölték a lengyel statisztikai hivatalban. A hivatal előzetes becslése 6,7 százalék volt. Az első negyedben 7,2 százalékkal bővült a GDP az egy évvel korábbihoz képest, ez szintén kisebb ütem a korábban közölt 7,4 százaléknál.
Vágólapra másolva!

A lassulás ellenére a Lengyel Nemzeti Bankban továbbra is túl erősnek tartják a számokat. A bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Marian Noga, központi bankártól szokatlan módon, augusztus végén három további kamatemelést valószínűsített a jövő év közepéig, nem sok találgatásra hagyva teret az elemzőknek.

A Lengyel Nemzeti Bank április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után, megkezdte a szigorítást az addigi, rekord alacsony kamatszintről. Az emelést akkor sz élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással indokolták.

Lefelé módosítanak

Katarzyna Zajdel-Kurowska pénzügyminiszter-helyettes szerint a második negyedévi lassulás után a mostani negyedévben a GDP-növekedés újabb gyorsulására számítanak éves összehasonlításban.A lengyel gazdaság növekedése jövőre viszont lassúbb lehet a korábban előre jelzett 5,7 százaléknál, és az sem kizárt, hogy végül az idei évre vonatkozó becslést is lefelé kell majd módosítani - mondta a lengyel pénzügyminiszter-helyettes augusztus elején.

Az inflációs becslés emelését is fontolgatják, mivel a béremelkedés továbbra is gyorsul éves összehasonlításban: az átlagbér szeptemberben 9,5 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál; az első kilenc hónap átlagában 8,9 százalékos emelkedés volt. A tavalyi utolsó negyedben 6,6 százalékkal nőtt a lengyel GDP, tavaly egész évben átlagosan 6,2 százalékkal, kilenc éven belül a leggyorsabban, a 2005-ös, 3,6 százalékos ütemről gyorsulva.

A lakossági fogyasztás növekedésének üteme, az egy évvel korábbi szinthez mérve 5,1 százalékos volt a második negyedben. Az első negyedben az ütem 6,9 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 5,1 százalékról és a tavalyi, 5,2 százalékos éves átlagról. 2005-ben 1,8 százalékkal bővült a lakossági fogyasztás.

Ott is sok a hitel

A második negyedévben a beruházások értéke, változatlan áron 20,8 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. Az első negyedévben a beruházások 26,2 százalékkal gyarapodtak a legújabb felülvizsgálatok szerint, a tavalyi utolsó negyedévben 19,3 százalékos, tavaly egész évben 16,5 százalékos átlagos többletet mértek.

Tavaly nyáron még csak 5,6 százalékos volt a tizenkét havi béremelkedés. A másik inflációs tényező, hogy a lengyel lakosok havonta 30-40 százalékkal több kölcsönt vesznek föl, mint egy évvel ezelőtt. Lengyelországban jelenleg egy főre 1600 euró hitel jut, de ez a nagy növekedés ellenére is még jócskán elmarad az EU-átlagtól, és alacsonyabb, mint Csehországban (2100 euró) és Magyarországon (2000 euró).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről