Gabonát lehet eladni a tőzsde segítségével

Vágólapra másolva!
Gabonaértékesítési rendszert indított el a Budapesti Értéktőzsde Zrt., a KELER Zrt. és a Hungária Közraktár Zrt. A közel egy éve tartó fejlesztési munka után október 1-én Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter jelképes csengetésével indult a kereskedés a BÉT közraktári jegy rendszerében.
Vágólapra másolva!

A GABONET néven induló új kereskedési rendszer lényege, hogy, hogy piacot teremt azoknak a közraktározott, illetve közraktározandó gabonatételeknek is, melyeket kereskedelmi bankok finanszíroznak.

Magyarország uniós csatlakozását követő harmadik évben már a gabonatermelők is rendelkeznek olyan számítástechnikai háttérrel, amely lehetővé teszi, hogy számítógép és a világháló segítségével nyomon kövessék a piaci folyamatokat. Október 1-től viszont már nem csak szemlélői lehetnek a tőzsdén kialakult azonnali jegyzéseknek, hanem egy árutőzsdei szolgáltatón keresztül be is kapcsolódhatnak a reggel 10 órától délután 2-ig tartó azonnali - közraktári jegyeken keresztül megvalósított - gabonakereskedésbe.

A GABONET-en keresztül minden piaci szereplő - beleértve a környező országok kereskedőit, felhasználóit is - valós idejű információt kap arról, hogy az egyes régiókban milyen minőségű gabona mennyiért kelt el, illetve mennyiért kínálja azt az áru tulajdonosa.

A rendszer egyik újdonsága az, hogy úgy tudja értékesíteni a termelő a közraktári jegy által megtestesített áruját, hogy a jegyet terhelő hitel visszafizetése csak később, a befolyt vételárból történik. A GABONET rendszer nyitottsága, a mindenki számára elérhető ár- és egyéb információk lehetővé teszik az értékesítési csatorna rövidülését, ami magasabb értékesítési árat tehet lehetővé.