Gyengén nyitott a BÉT

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 267,13 pontos csökkenéssel, 27.611,97 ponton nyitott kedden. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,96 százalékos gyengülés. Nem számítanak jelentősebb árfolyammozgásokra kedden az üzletkötők, akik bizonytalannak nevezték a hétfőn este elfogadott Lex Mol hatásának mértékét az olajipari cég árfolyamára.     
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn a kereskedés zárása után fogadta el a Lex Mol néven emlegetett jogszabályt, vagyis a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítását.

A Lex Mol révén az államnak ezentúl lehetősége lesz jogi eszközökkel szűkíteni azoknak a társaságoknak a mozgásterét, amelyek magyar energetikai és vízellátó céget akarnak felvásárolni. A kormány elsősorban a Mol Nyrt. részvényeinek az OMV osztrák cég általi felvásárlási kísérletéhez hasonló eseteknek kívánt gátat szabni.

Hétfőn a Lex Mol sorsára várva a magyar olajpapír 745 forintos, 2,68 százalékos gyengüléssel, 27.050 forinton fejezte be a kereskedést, mintegy 10 milliárd forintos forgalomban. Bizonytalannak nevezte a papír keddi árfolyam alakulását Csáky Attila, az Unicredit Bank Hungary kereskedési igazgatója. Bár a törvény elfogadása várható volt, nem zárta ki, hogy akadhatnak olyan külföldi befektetők, akik reménykedtek az ellenkezőjében - mondta. Mivel a jogszabály elfogadásával a Mol már nem rövid távú felvásárlási célpont, ezért az eddig erre spekulálók eladják papírjaikat, azaz gyengül az árfolyam, ám ennek mértéke bizonytalan - tett hozzá.

A többi papír piacát, illetve a nemzetközi hatásokat illetően Csáky Attila úgy vélte: oldalazó kereskedés várható, amit azzal indokolt, hogy bár az elmúlt hetekben a piacok ledolgozták veszteségeiket, a másodlagos jelzálogpiaci problémák miatti félelem nem tűnt még el.

Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője elmondta: amióta a kormány benyújtotta a parlamentnek a Lex Molt, a papír árfolyama mintegy 1.800 forinttal gyengült, azaz a befektetők számoltak a jogszabály elfogadásával. A kereskedő véleménye szerint a Mol gyengülni fog, ám e mögött inkább az olaj árának hétfői, 2 százalékos esése áll.

A többi papír kereskedését illetően Nyári Zsolt sem számít jelentősebb árfolyamváltozásra, véleménye szerint a hétfőn szépen teljesítő Richter erősödése megtorpanhat, az OTP és a Magyar Telekom árfolyama pedig stagnálhat.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 83,93 pontos, 0,30 százalékos csökkenéssel, 27.879,10 ponton zárt hétfőn.